Horgászok is vizsgálják a hazai vizeket

Szabadidős horgászok segítségét kéri a hazai vizek állapotának felméréséhez az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Ökológiai Kutatóközpont Vízi Ökológiai Intézetének Vizes Élőhelyek Funkcionális Ökológiai Kutatócsoportja – áll az intézmény közleményében.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 03. 01. 12:07
null
Abádszalók, 2014. április 9. Horgász szákjával a Szalók Yacht Klub kikötõben Abádszalókon 2014. április 9-én. Vízügyi szakemberek befejezték a tározótó feltöltését, a nyári vízszintet a korábbi években megszokott 725 centiméteres értékre állították be. MTI Fotó: Bugány János Fotó: Bugány János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emlékeztettek, hogy a kutatóközpont 2023 februárjában indította el a Tudós horgász elnevezésű, országos projektet. A magyar szabadidős horgászok részvételével folytatott kutatás elsődleges célja annak megértése, hogy milyen ökológiai hatások befolyásolják felszíni vizeink állapotát, például mikor, hol és milyen tényezők együttállása esetén alakul ki az algavirágzás – írják a közleményben.

Kiemelik, hogy a horgászok egy, a projekt számára létrehozott weboldalon és mobilalkalmazásban tudnak adatot szolgáltatni, ahol néhány, felszíni vizeinkhez köthető fontosabb élőlény megfigyelésének dokumentálásával, illetve időről időre megújuló kérdőívek kitöltésével is segíthetik a kutatást.

Ahogyan a közleményben fogalmaznak, a civil horgászok „őrszemekként” történő bevonása vizeink megfigyelésébe lehetővé teszi a kutatóknak ökológiai tudásuk és percepcióik alaposabb megismerését, és így remélhetőleg elindulhat velük a párbeszéd a felszíni vizeinkkel kapcsolatos legfontosabb ökológiai kérdésekben.

Hozzáteszik, hogy 

a vizek állapota az intenzív használat és terhelés miatt nagyon gyorsan és folyamatosan változik, a változás szabad szemmel is látható jelei például az algásodás, jellegzetes fajok eltűnése vagy akár újak megjelenése,

 valamint ennek következménye lehet bizonyos fajok túlzott elszaporodása is.

A kutatók az utóbbi évtizedben felismerték, hogy a hivatásos halászok mellett a szabadidős horgászok helyi ökológiai ismeretei is hozzájárulhatnak a vizes élőhelyek megőrzéséhez és az itt végzett tudományos kutatásokhoz, mivel rendszeresen kint vannak a természetben, és hol tudatosan, hol önkéntelenül, de folyamatosan megfigyelik az élővilágot.

A közleményben kiemelik, hogy 

a horgászat ma is az egyik legnépszerűbb hobbi hazánkban, míg három éve csupán ötszázezer regisztrált horgászt tartottak számon Magyarországon, 2022 végére számuk átlépte a 870 ezret.

 A kutatók 2020 óta foglalkoznak a témával, céljuk a horgászok ökológiai tudásának és percepcióinak alaposabb megismerése, illetve a velük folytatott párbeszéd elindítása a felszíni vizeinket érintő legfontosabb ökológiai kérdésekben.

A projekt honlapján, a Tudóshorgász.hu oldalon további információk találhatók a kutatás és a célkitűzések részleteiről, a kép- és adatszolgáltatás pontos módszertanáról, az alkalmazás használatáról, valamint megtekinthető két, Csuja Imre színművész által narrált tájékoztató videó is.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Bugány János)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.