Ismertették a pápalátogatás jelmondatát

Bemutatták Ferenc pápa áprilisi magyarországi apostoli útjának logóját, jelmondatát, ezenkívül részletesen ismertették a pápalátogatás programját a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia sajtótájékoztatóján Budapesten. A látogatás logója a Ferenc pápa által többször hangsúlyozott gondolatra utal, amely szerint fontos az emberek között hidakat építeni.

2023. 03. 01. 13:38
Borítókép: A Vatikáni Média által közreadott képen Ferenc pápa (b) magánkihallgatáson fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt a Vatikánban 2022. április 21-én. Az április 3-i parlamenti választás óta a kormányfő első hivatalos útja a vatikáni látogatás (Fotó: MTI/Vatikáni Média)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ferenc pápa 2021 szeptemberében látogatást tett Magyarországon, hogy az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus záró szentmiséjét bemutassa. Akkor ígéretet tett arra, hogy visszatér az országba. Ez az ígéret most teljesül, hiszen Ferenc pápa idén április 28. és 30. között Magyarországra látogat – mondta szerdán Michael Wallace Banach érsek, apostoli nuncius a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia sajtótájékoztatóján Budapesten. 

 Ezen látogatással Magyarország lesz Olaszországon kívül az egyetlen ország, amelyet Ferenc pápa kétszer is meglátogat.
 Ezen látogatással Magyarország lesz Olaszországon kívül az egyetlen ország, amelyet Ferenc pápa kétszer is meglátogat. Fotó: Kurucz Árpád

Az apostoli nuncius szerint mindez nemcsak tovább fogja erősíteni az Apostoli Szentszék és Magyarország között fennálló ezeréves kapcsolatokat, hanem tanúságtételt is tesz arról, hogy a több mint kétezer éve fennálló kereszténységet Európában tovább lehet adni az új nemzedéknek.

 

A pápalátogatás logója, jelmondata

Veres András győri püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnökének ismertetése szerint a pápalátogatás logójának központi eleme a budapesti Lánchídra utal, amely Magyarország legrégebbi állandó dunai hídja. 

A logó a Ferenc pápa által többször hangsúlyozott gondolatra utal, amely szerint fontos az emberek között hidakat építeni. Fotó: Magyar Katolikus Püspöki Konferencia
A logó a Ferenc pápa által többször hangsúlyozott gondolatra utal, amely szerint fontos az emberek között hidakat építeni. Forrás: Magyar Katolikus Püspöki Konferencia

– Az ország és a főváros fontos jelképe, amelyet eredetileg azért építettek, hogy összekössék Budát és Pestet. Ez arra a szentatya által többször hangsúlyozott gondolatra utal, amely szerint fontos az emberek között hidakat építeni – tette hozzá. Mint ismertette, 

a híd pillérén a Szentszék sárga és fehér és Magyarország nemzeti, piros, fehér és zöld színei futnak össze. 

A logót határoló kör az eucharisztiát, továbbá a Krisztus által megváltott világot szimbolizálja. A kör bal oldalán feltűnő kereszt Ferenc pápa 2021. szeptember 12-i budapesti beszédére emlékeztet, amelyben azt kívánta, hogy legyen a kereszt híd a múlt és a jövő között. A látogatás jelmondata: Krisztus a jövőnk, valamint a következő felirat: Ferenc pápa Magyarországon, 2023. április 28–30. 

 

Milyen programokon vesz részt Ferenc pápa Magyarországon?

Erdő Péter bíboros ismertetése szerint a pápa április 28-án, péntek délelőtt érkezik Budapestre, a Sándor-palota előtti téren ünnepélyes fogadtatásban részsül, majd látogatást tesz Novák Katalin köztársasági elnöknél a Sándor-palotában. 

Ezt követően Orbán Viktorral, Magyarország miniszterelnökével találkozik. 

Később beszédet mond a karmelita kolostor épületében az állami hatóságok, a társadalmi élet és a diplomáciai testület képviselői előtt. Ezt követően, 17 órakor püspökökkel, papokkal, diakónusokkal, szerzetesekkel, papnövendékekkel és lelkipásztori munkatársakkal találkozik a Szent István-bazilikában, ahol a pápa szintén beszédet mond. Aki nem fér be a bazilikába, azt szeretettel várják a téren, ahol gondoskodnak az esemény kivetítéséről.

Ez az állomás különösen fontos, hiszen a Szent István-bazilikában őrizzük a Szent Jobbot. Annak a királynak az ereklyéjét, aki a történelmi hagyományok szerint az első volt, aki népét, országát, koronáját felajánlotta Szűz Máriának

− mondta Erdő Péter. A szentatya szombat reggel magánlátogatás tesz a Vakok Boldog Batthyány-Strattmann László Otthonában Budapesten. Majd szegényekkel és menekültekkel találkozik az Árpád-házi Szent Erzsébet-templomban, ahol beszédet mond. 

Késő délután fiatalokkal találkozik a Papp László Sportarénában. 

Erdő Péter tájékoztatása szerint koncert és közös imádság vezeti fel a programot, majd a szentatya beszédet mond. A fiatalokkal való találkozás után a szentatyának magántalálkozója lesz a Jézus Társasága tagjaival az Apostoli Nunciatúrán. 

Vasárnap 9:30-kor pápai mise lesz a Kossuth Lajos téren, ahová mindenkit szeretettel várnak.

Délután találkozik az egyetemi és kulturális élet képviselőivel a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Karán, ahol Ferenc pápa szintén beszédet mond. 

 

Magyarország kiemelt helyet foglal el

Michael Wallace Banach érsek, apostoli nuncius ismertetése szerint jelenleg 183 ország tart fenn diplomáciai kapcsolatot az Apostoli Szentszékkel. Ehhez jön még az Európai Unió és a Szuverén Máltai Lovagrend. A Szentszék különböző szinteken aktív tagja az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) és más nemzetközi szervezeteknek is.

E kapcsolatok között kiemelt helyet foglalnak el a Magyarországgal fennálló, több mit ezeréves múltra visszatekintő kapcsolatok

− szögezte le. Emlékeztetett: néhány évvel ezelőtt ünnepelték a Szentszék és Magyarország közötti modern diplomáciai kapcsolatok százéves évfordulóját. Ezen diplomáciai kapcsolatok azonban 1945 áprilisában megszakadtak, amikor az akkori apostoli nunciust felszólították, hogy hagyja el az országot. A hivatalos diplomáciai kapcsolatot 1990-ben állították helyre, ez vezetett II. János Pál pápa két emlékezetes magyarországi látogatásához 1991-ben és 1996-ban. − Így vált Magyarország azon kevés országok egyikévé, amelyeket a szent pápa kétszer is meglátogatott − állapította meg. Most, Ferenc pápa látogatásával a történelem megismétli önmagát.

Borítókép: Ferenc pápa és Orbán Viktor (Fotó: MTI/Vatikáni Média)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.