Kincsek kerültek elő a veszprémi várnegyed megújítása során

Korábban nem ismert barokk csatornarendszert, falfestéseket, középkori várfalszakaszokat és befalazott kemencéket is találtak a veszprémi várnegyed folyamatban lévő, 2025-ig tartó megújítása során. A beruházásnak köszönhetően 18 műemléki épület újul meg Veszprém óvárosában − közölte a veszprémi főegyházmegye múzeumának igazgatója.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 03. 14. 17:14
Veszprém, 2023. március 4. Toronydaruk is segítik a 2025-ig tartó Vár-Projekt kivitelezõinek munkáját, amelynek során a Veszprémi Vár több jelentõs épületének történelmileg korhû helyreállítása valósul meg. A projekt során megújul a Szent Mihály Székesegyház, az Érseki Palota, a Nagypréposti Palota és az Alkalmazotti Ház, a Szent György és a Boldog Gizella Kápolna, a Kis- és a NagySzeminárium, a Biro-Giczey, a Körmendy és a Tejfalussy Palota, az egykori Ferences és Piarista rendi együttesek, a Szent István és Szent Imre Templom, valamint a Simon és Kanonoki ház. Összességében majd 35 ezer négyzetméter belsõ épített, és 10 ezer négyzetméter szabadtéri terület érintett a munkálatokban. Elõtérben a Séd-patak és környéke, alkonyi fényben. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Jászai Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy Veronika elmondta, hogy a földmunkák során számos érme is előkerült, a legkorábbi az Árpád-korból származik, a legkésőbbi pedig a XIX. századból. Ezenkívül korabeli használati tárgyak, üveg- és kerámiaedények, kályhacsempe-töredékek kerültek felszínre.

Minden feltárt értéket szeretnének megőrizni, köztük az épületek korabeli berendezési tárgyait is, a festményeket, bútorokat, és a cserépkályhát

− tette hozzá.

Szavai szerint a feltárt értékeket a május 12-én induló és az év végéig tartó Work In Progress 2023 (WIP ’23) programsorozat keretében szeretnék a látogatók elé tárni.

A programnak köszönhetően az épületek és műtárgyak a kivitelezés különböző fázisaiban tekinthetők meg. Az érdeklődők a kulisszák mögé tekintve, a munkálatok közben ismerhetik meg a helyszíneket. Láthatnak majd egyebek mellett régészeti kutatást, valamint megismerkedhetnek a restaurálás mesterfogásaival is.

Húsvétkor a liturgikus eseményeket már a megújult Szent Mihály-főszékesegyházban tartják meg. Májustól pedig ismét látogatható lesz több épület is, köztük az egykori várhegyi életet bemutató Biró-Giczey-ház, a látogatóközpontként működő Körmendy-ház és az érseki palota egyes terei, valamint elkészül valamennyi megújításban érintett épület tetőszerkezete és homlokzata − fűzte hozzá Nagy Veronika.

Borítókép: Toronydaruk is segítik a 2025-ig tartó várprojekt kivitelezőinek munkáját, amelynek során a veszprémi vár több jelentős épületének történelmileg korhű helyreállítása valósul meg. A projekt során megújul a Szent Mihály-székesegyház, az érseki palota, a nagypréposti palota és az Alkalmazotti ház, a Szent György- és a Boldog Gizella-kápolna, a Kis- és a Nagyszeminárium, a Biró-Giczey-, a Körmendy- és a Tejfalussy-palota, az egykori ferences és piarista rendi együttesek, a Szent István és Szent Imre-templom, valamint a Simon- és kanonoki ház. Összességében majd 35 ezer négyzetméter belső épített, és 10 ezer négyzetméter szabadtéri terület érintett a munkálatokban. Előtérben a Séd-patak és környéke, alkonyi fényben (Fotó: MTVA/Jászai Csaba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.