Szárazság várhat a Balatonra és a Velencei-tóra, ha nem növekszik a csapadékmennyiség

Az előzetes várakozások szerint a tavalyihoz hasonló lehet a Balaton és a Velencei-tó vízszintje, ha a vízgyűjtő területre érkező tavaszi csapadékmennyiség nem változtat rajta.

Magyar Nemzet
2023. 03. 11. 14:42
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Balaton napi átlagos vízállása az év első napján 81 centiméter volt. A januári csapadék hatására (amikor is a sokéves átlag háromszorosa hullott le a vízgyűjtőre is) a vízszint látványos emelkedésnek indult, így a hónap végére elérte a 95 centimétert – tájékoztatta lapunkat az Országos Vízügyi Főigazgatóság sajtóosztálya. A vízszintemelkedés a szárazabbnak mondható februárban tovább tartott, de kisebb intenzitással – tették hozzá. A magyar tenger napi átlagos vízállása március 3-án 101 centiméter volt, jelenleg stagnál – tájékoztat a Világgazdaság.

A Balaton esetén a tó vízkészletének pótlására vagy annak szinten tartására nincs mesterségesen kiépített lehetőség 

– ismertette az Országos Vízügyi Főigazgatóság –, a magyar tengernél egyre nagyobb a jelentősége a többletvíztározásnak. Így védhetők ki az aszályos időszakok következtében fellépő nemkívánatos alacsony vízállások. A vízszintszabályozási módot csak a Sió-csatorna zsilipje jelenti, amely zárt állapotban megakadályozza a víz lefolyását a csatornán, nyitásával pedig a szabályozási vonal feletti többletvizek leeresztése biztosítja, hogy hosszabb csapadékos időszak esetén se keletkezzenek károk a part menti területeken.

Borítókép: Látkép a Velencei-tóról. Aszály idején 63 centiméter volt a vízszint (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.