Újra vizsgálják a guruló dollárok ügyét

– Nyilvánvaló, hogy azért finanszírozták a baloldalt külföldről, mert cserébe elvárásaik voltak – fogalmazott lapunk megkeresésére Bánki Erik a baloldal kampányfinanszírozási botrányáról. A parlament gazdasági bizottságának az elnökétől megtudtuk: Windisch László, az Állami Számvevőszék elnöke hétfőn fogja tájékoztatni a bizottság tagjait a guruló dollárok ügyéről szóló vizsgálat legújabb eredményeiről.

2023. 03. 22. 19:39
Borítókép: Márki-Zay Péter, hat ellenzéki párt közös miniszterelnök-jelöltje és az ellenzéki koalíció vezetői (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Hétfőn tartja ülését a parlament gazdasági bizottsága, ahol az első napirendi pont lesz az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnökének a beszámolója a guruló dollárok ügyében lefolytatott vizsgálatról – tudtuk meg Bánki Eriktől. Az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke elmondta: Windisch László, az ÁSZ vezetője levélben tájékoztatta arról, hol tart a baloldali pártok tiltott külföldi finanszírozásával kapcsolatos vizsgálat. 

Guruló dollárok
Újabb fejezetéhez érkezik a guruló dollárok ügyének vizsgálata. Fotó: Kurucz Árpád

– Önmagáért beszél, hogy a levél szerint az ÁSZ elnöke olyan visszaélésekre bukkant, ami miatt az egyéves törvényi határidőig nem tudja lezárni a számvevőszék a parlamentbe jutott pártok kampányköltéseinek ellenőrzését – fejtette ki a kormánypárti politikus. Mint hangsúlyozta, ilyen még nem volt, amióta az átláthatóságot biztosító jogszabály megszületett.

– A levélben említi a számvevőszék elnöke a parlament nemzetbiztonsági bizottsága által nyilvánosságra hozott adatokat, a vizsgálat során pedig megerősítették, hogy a guruló dollárok nagy része a baloldali pártok kampányában landolt. Az ÁSZ vezetője a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnökéhez fordult, ami ráadásul azt feltételezi, hogy további, adózással kapcsolatos jogsértések történhettek a felhasználás során 

– húzta alá Bánki Erik. Szót ejtett arról is, hogy a levél szerint a számvevőszék elnöke olyan számlákra bukkant, ami alapján felmerül a gyanú, hogy az elszámolások nemcsak a pártfinanszírozási törvényt, hanem az adózás rendjét is sértik, amihez a NAV elnökétől kér megerősítést, valamint további információkat.

– A levél keltétől már több mint két hét eltelt, így arra számítok, hogy a bizottsági ülésen már érdemi és friss információkat tudhatunk meg 

– fogalmazott Bánki Erik, majd leszögezte: nem kérdés, hogy az elmúlt harminckét év legsúlyosabb visszaéléséről van szó, mivel konkrétan külföldről avatkoztak be a választásokba. – Meggyőződésem, hogy minden magyar állampolgárnak joga van tudni azt, hogy pontosan mi történt, ki kapta meg a külföldi pénzeket és azokat milyen területeken használták fel. Nyilvánvaló, hogy azért finanszírozták a baloldalt, mert cserébe elvárásaik voltak. Ezeket láthatjuk a magyar vagy az Európai Parlament ülésein is, mert a baloldali pártok a politikai döntéseikben nem a választókat képviselik, hanem azt a megrendelést hajtják végre, amit a guruló dollárokért cserébe elvárnak tőlük – húzta alá.

Azzal kapcsolatban, hogy mi következik a hétfői bizottsági ülés után, a kormánypárti politikus elmondta: valószínűleg még hónapok fognak eltelni, amíg a szövevényes finanszírozási rendszerben konkrét megállapításokra tud jutni a számvevőszék,

de reméli, hogy hétfőn az ÁSZ elnöke céldátumot tud megfogalmazni a vizsgálat idejét tekintve. 

– Nem kérdés az eddigi információk alapján, hogy a pártok támogatásáról, valamint a választásról szóló törvényeket megsértették a baloldali pártok azzal, hogy külföldi támogatásokat fogadtak el. Ha igazolódik a gyanú, amit az ÁSZ-vizsgálat eddig feltárt, akkor még adóügyi visszaélések is előfordulhattak, ebben az esetben pedig már az adóhatóság feladata lesz a szükséges szankciók megállapítása – ismertette. – Egyenesen felháborítónak tartom, hogy a baloldali pártok és a médiájuk nem hajlandó elfogadni a magyar választópolgárok akaratát, és azon dolgoznak, hogy Magyarország ne kapja meg az őt megillető forrásokat – hangoztatta Bánki Erik azzal kapcsolatban, hogy a legfrissebb hírek szerint a dollármédia vezetői Brüsszeltől kértek beavatkozást hazánkkal szemben.

Borítókép: Baloldali nagygyűlés (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.