„Volt egy kis zavar a Pegasus-bizottság tagjainak fejében”

Az adatvédelmi hatóság vezetője szerint prekoncepciókkal érkeztek Budapestre az uniós bizottság tagjai.

2023. 03. 01. 9:18
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az Európai Parlament Pegasus-vizsgálóbizottságánál tetten érhető a kettős mérce, a képviselők prekoncepcióval érkeztek Budapestre, ráadásul nem értik a jogi helyzetet sem – nyilatkozta az Indexnek Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke. 

Úgy érzem, hogy volt egy kis zavar a Pegasus-bizottság tagjainak fejében

– fogalmazott a portálnak az elnök. 

Szerinte a vizsgálóbizottság tagjai láthatóan nem voltak tisztában a magyar adatvédelmi és nemzetbiztonsági törvényekkel. – Az volt a benyomásom, hogy az Európai Parlament képviselői nem értik a jogi helyzetet, inkább egy prekoncepcióval jöttek Magyarországra, hogy úgymond megvédjék a lehallgatott magyar újságírókat – magyarázta Péterfalvi Attila. 

Az Európai Parlament Pegazus-vizsgálóbizottsága február 20–21-én járt Budapesten, szerettek volna találkozni Varga Judit igazságügyi-miniszterrel is, aki azonban kijelentette, nem vesz részt a bohózatban. 

A Pegasus-botrányt Magyarországon egy oknyomozó portál robbantotta ki. A Direkt36 azzal állt elő, hogy a munkatársaikat is megfigyelték egy izraeli gyártású kémszoftverrel. 

Az Index cikke szerint a februári meghallgatáson az egyik képviselő számon kérte Péterfalvi Attilát, hogy miért nem szerezte meg a Pegasus kémszoftver által megfigyelt háromszáz ember listáját. 

– Visszadobtam neki a kérdést, mondván: ha ő megszerzi a listát, szívesen kivizsgáljuk az összes esetet. Kértük a budapesti és a londoni székhelyű Amnesty Internationalt is, hogy adják át a megfigyeltek névsorát, de csak annyit mondtak: ők is csak látták – mutatott rá az elnök.

– Sajnos részleteket nem árulhatok el, de megállapítottuk, hogy azok, akik a sajtóban szerepeltek mint megfigyeltek, nos, közülük többen nem is voltak érintettek, hiába találtak bármit is a telefonjukon. A szoftver működésének vizsgálatára pedig egy igazságügyi szakértőt szerződtettünk – foglalta össze Péterfalvi Attila.

Borítókép: Péterfalvi Attila (Fotó: Ficsor Márton)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.