Bajnai Gordon köre kormányzóképesnek láttatná Donáth Annát és a Momentumot

A Momentum kormányzóképességének „igazolása” a célja a Donáth Anna által nemrég alapított Holnap Magyarországa Egyesületnek. Mivel a párt komolyan vehető politikusokkal gyakorlatilag nem rendelkezik, az egyesület által olyan szakértőkkel, értelmiségiekkel működhet együtt, akik a pártpolitikában nem, de a Donáth-féle új, európai Magyarország megteremtésében szívesen részt vennének – értesült lapunk a baloldal belső ügyeire rálátó forrásokból. Mindezt igazolja, hogy az egyesület első konferenciáján olyan kipróbált, Bajnai Gordonhoz köthető szakértők vettek részt, mint Surányi György vagy Bojár Gábor.

Bákonyi Ádám
2023. 04. 22. 5:55
Anna Julia DONATH in the EP in Strasbourg Fotó: Genevieve ENGEL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Momentum környékén vannak olyanok, akik tágítanák a párt lehetőségeit annak érdekében, hogy kormányzóképes legyen vagy legalábbis annak tűnjön – mutattak rá a baloldal belső ügyeire rálátó forrásaink azzal kapcsolatban, hogy Donáth Anna nemrég bejelentette, hogy „a pártok és civilek szövetségének erősítésére” létrehozta a Holnap Magyarországa Egyesületet.

 „Ha olyan jövőt szeretnénk, amelyben mindannyian jól érezzük magunkat, azt csak közösen tudjuk kitalálni: politikusok, civilek, értelmiségiek, kutatók, szakértők és hétköznapi emberek. Új szövetséget kell kötnünk egymással” – írta a Momentum EP-képviselője.  

Mint forrásaink magyarázták: azon túl, hogy az egyesület adománygyűjtésre is szolgálhat, más szerepet is szánnak neki. Ha ugyanis Donáth Anna miniszterelnök-jelölt akar lenni, akkor ki kell osztania a miniszteri posztokat, mint azt Dobrev Klára is tette az árnyékkormányában.

Na de Tompos Márton lenne a belügyminiszter, Bedő László vagy Fekete-Győr András a külügyminiszter, netán Gelencsér Ferenc a honvédelmi miniszter?

 – fogalmazott egyikük némi malíciával rávilágítva az egyesület létrehozásának céljára. Forrásaink hangsúlyoztak: ez a megoldás arra is szolgál, hogy azok a szakértők, értelmiségiek, akik nem akarnak belépni az utóbbi időben rendszeresen elnököt, elnökséget váltó Momentumba, és a napi ellenzéki politikában sem akarnak részt venni, viszont hozzájárulnának a párt kormányzóképességének igazolásához, azt így megtehetik anélkül, hogy komolyságukat elvesztenék. Mint egyik forrásunk fogalmazott, 

ők a pártpolitikában nem, de a Donáth-féle új, európai Magyarország megteremtésében szívesen részt vennének, akár árnyékminiszterként is.

Mindezt igazolja, hogy a Holnap Magyarországa Egyesület napokban megtartott, Akkumulátorgyárak helyett emberközpontú gazdaság címmel megrendezett, első konferenciáján csupa Bajnai Gordonhoz ezer szállal köthető, illetve az általa képviselt neoliberális politikát valló szakértő tartott előadást.

Így köztük volt Surányi György, a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke, Győrffy Dóra, az MTA Közgazdaságtudományi Bizottságának elnöke, a Corvinus Egyetem oktatója, továbbá Bojár Gábor, a Graphisoft és az Aquincum Institute of Technology alapítója. Utánuk Reszkető Petra, a Budapest Intézet igazgatója és Skopál Attila, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány igazgatója szólalt fel a Holnap Magyarországa Egyesület rendezvényén. 

A Bajnai Gordon mellett Bokros Lajost is nagyra tartó Bojár Gábor csütörtökön már egyenesen hazaárulással vádolta az Orbán-kormányt az oktatáspolitikája miatt, 

egyúttal hülyének nevezte a magyarok többségét.

Én azt hívom hazaárulásnak, ha a társadalomkép olyan, hogy az ország többsége legyen hülye. Hogyha ez a társadalmi cél, mit lehet erre mondani? Ha az a cél, hogy a nagy többség maradjon buta, ne értse a világot, és ne értse meg azt a forradalmat, amiben élünk, az informatikai forradalmat

– fogalmazott Bojár az Index Konkrétan című műsorában.

Borítókép: Donáth Anna (Fotó: Genevieve Engel)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.