idezojelek

Államcsődtől nem kell félnetek!

Bokros Lajos volt pénzügyminiszter úgy tartja, ha nem jönnek az uniós pénzek, Magyarország bedobhatja a törülközőt.

Szajlai Csaba avatarja
Szajlai Csaba
Cikk kép: undefined

Miközben hatalmas többlet jött össze júliusban a központi költségvetésben, és hatékonyak a központi pénzügyi kiigazítások, addig a róla elnevezett megszorítócsomag atyja, Bokros Lajos vélekedése alapján államcsőd fenyeget. A volt pénzügyminiszter úgy tartja, ha nem jönnek az uniós pénzek, Magyarország bedobhatja a törülközőt.

De nézzük, hogy mit is értünk államcsőd alatt! A mai modern pénzügyekben ez a kifejezés nem pusztán azt jelenti, hogy az állam megszünteti addigi kifizetéseit, vagyis nem utalja a nyugdíjakat, a közszféra béreit, képtelen az alapvető intézmények fenntartására és leállít minden központi fejlesztést, hanem azt is: hitelképtelen lesz a nemzetközi pénzpiacon. Még akkor is, ha magas hozamot-kamatot ígér a felvett kölcsönökre. Márpedig hitelképtelenség esetén az államadósságot is nehéz törleszteni, különösen akkor, ha azt úgynevezett megújuló kölcsönökből teszi az érintett állam.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Államcsődközelben legutóbb a világgazdasági krízis idején volt Magyarország. Az állam hitelképességét megtestesítő állampapírokra – kincstárjegyekre – ugyanis elfogyott a kereslet. Amennyiben akkor Magyarország nem kapja meg az IMF–EU-hitelt, teljesen padlót fogott volna.

Aki esetleg már nem emlékszik rá, balliberális kormány volt hatalmon, s a miniszterelnököt Gyurcsány Ferencnek hívták.

Fontos tudnivaló az is, hogy 2008 novemberében, mikor is hazánk hatalmas, húszmilliárd eurós IMF-hitelkeretet kapott, cserébe korlátoznia kellett a bérek és a nyugdíjak kifizetését. Az akkori árfolyamon számolva mintegy 5400 milliárd forintos hitelt a pénzügyi szektorra, az államadósság törlesztésére és a forint védelmére kellett volna fordítani. Ez tizennégy éve akkora összeg volt, hogy a kínai nagy falhoz hasonló hosszúságú autópályát építhettünk volna belőle, vagy Budapesttől elvihettük volt a négyes metrót Szegedig.

Tegyük hozzá azt is: Magyarország volt az első olyan európai uniós tagállam, amely rákényszerült a nemzetközi hitelcsomagra. Nagy ára volt azonban az IMF–EU-hitelnek! Magyarország pénzügyi projektté vált, az akkori MSZP–SZDSZ-koalíció kvázi az IMF-kölcsön árnyékában élt. A megszorítások egymást követték. S aztán a második Orbán-kormány fizette vissza a kölcsönt az utolsó centig.

De mi most a helyzet? 

A szomszédban háború dúl, a világgazdaságot az ellátási problémák és az energiaválság, az elszabaduló infláció miatt recesszió, azaz zsugorodás, visszaesés fenyegeti. Ebben a helyzetben kell a magyar gazdaságnak állnia a sarat.

Az előrejelzések alapján idén összejöhet az ötszázalékos (!) gazdasági növekedés, valamint az éves gazdasági teljesítmény (GDP) arányában számolt öt százalék alatti költségvetési hiány. Mindkét makrogazdasági szám a kormány aktivitásának tudható be.

Az erős gazdasági bázist pedig mi sem illusztrálja jobban, miszerint bivalyerős volt a magyar gazdaság az idei első negyedévben a KSH adatai szerint. A bázis több mint jó: miközben az idei első negyedévben 5,2 százalékkal nőtt az EU GDP-je, addig a nyolcszázalékos magyar bővülés a negyedik legnagyobb szám az adatok közül, a portugál 11,9, a lengyel 9,1 és az osztrák 8,7 százalékos jobb csak nála. Ami pedig a deficitet illeti: a 2022-es országgyűlési választások apropóján az ellenzék azzal vádolta a Fidesz–KDNP alkotta kormánykoalíciót, hogy osztogatásba kezdett, és lőttek a költségvetésnek. Ezzel szemben a kormány már a 2021-es esztendő végén komoly pénzügyi kiigazítást hajtott végre, amelyet májusban tovább folytatott.

Jelen állás szerint – még csak a júliusi államháztartási számok ismertek – a központi költségvetés kiadási oldalán nagyot lendített a visszafogás, míg a bevételi oldalon az adók beszedése javította jelentősen a kánikulában a büdzsé pozíció­ját. S még úgy is többletes lett az egyenleg, hogy a kormány kifizette a legutóbbi nyugdíjemelést egy összegben. Visszamenőlegesen!

Államcsődtől aligha kell félni: az aktív kormányzati beavatkozásnak tulajdoníthatóan a következő hónapokban is folytatódhat a pozitív tendencia a költségvetésben, vagyis javulhat az államháztartás pénzforgalmi egyenlege.

A pénzpiaci szakértők várakozása szerint összejöhet a kormány által bekalibrált hiánycél. Szó se róla, fontos tétel az EU-s forrás a büdzsében, hiszen az is a pénzügyi tervezés része, s ezen a téren természetesen még sok a bizonytalanság. Ugyanakkor a forgatókönyvek szerint valószínűleg szeptemberben vagy októberben megállapodás születik a kormány és Brüsszel között.

Szó se róla, rengeteg a probléma: a világgazdasági folyamatok összes negatív hatása begyűrűzik Magyarországra. S nehéz ilyenkor tervezni, különösen a pénzügyekben, a gazdaságban. A fentiekből remélhetőleg kiderült, hogy az államcsőd tényleg reálisnak tűnt 2008 őszén, mikor is az MSZP–SZDSZ-kormány volt hatalmon, most azonban más a helyzet. De nagyon!

A szerző a Figyelő.hu főszerkesztő-helyettese

Borítókép: Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke (b) és Bokros Lajos, a Modern Magyarország Mozgalom (MoMa) főpolgármester-jelöltje az ellenzéki pártok kampányzáró rendezvényén, az Experidance Rendezvényházban 2014. október 11-én. (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Szembeszállni a sátánnal

Apáti Bence avatarja
Apáti Bence

Brüsszel, a zsarnokság fővárosa

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Fogadj be, Európa? Köszi, mégse!

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Csanytelek az egész ország

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.