Elázik a fél ország, jött és megy a hidegfront + videó

A Kárpát-medencében a meleg, tavaszi időjárásnak a nyugat felől érkező hidegfront vetett véget. Emiatt felhős, csapadékos az időjárás, illetve a front mögött néhány fokkal visszaesik a hőmérséklet.

Magyar Nemzet
Forrás: MET2023. 04. 25. 7:07
Esőcseppek, csapadék, időjárás, nagyváros, toronyházak Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az összefüggő felhőzet a csapadék súlypontjával együtt fokozatosan kelet, északkelet felé tolódik, ahol jelentős mennyiségű csapadékot okozhat. Mögötte szakadozik, csökken a felhőzet. Délutántól a Dunántúlon változóan felhős idő várható, záporokkal, esetleg zivatarral is.

A legtöbb napsütés a középső országrészben valószínű. Az északnyugati szél többfelé megerősödik.

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 13 és 19 fok között alakul. A tartósan felhős, csapadékos északkeleti tájakon ennél néhány fokkal hűvösebb idő várható. Késő este 5 és 11 fok közé hűl le a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

 

Zivatarra és esőre figyelmeztetnek

Kedden a késő délelőtti, déli óráktól a Dunántúl nyugati, délnyugati részein, illetve az északkeleti területeken, később a Dél-Alföldön zivatarok alakulhatnak ki. A rövid idő alatt jelentős mennyiségű, 10–20 milliméternyi csapadékot kisméretű jég és szélerősödés kísérheti.

Kedden az északkeleti megyékben a napi csapadékösszeg nagy területen elérheti a 15–20 millimétert, lokálisan 30 millimétert meghaladó mennyiség is összegyűlhet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú, citromsárga előrejelzést adott ki zivatar miatt Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas, Veszprém és Zala vármegyére, eső miatt Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyére, és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyére zivatar és eső miatt is.

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

 

Lehűlés, aztán felmelegedés

A hidegfront elvonultával az ország nyugati részén már csökken a felhőzet. A hátoldali záporoké lesz a főszerep, és az átlagosnál hidegebb levegő áramlik péntekig a Kárpát-medencébe. A hétvégétől aztán újra melegedésnek indulhat az idő.

Borítókép: illusztráció (Forrás: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.