Nyakunkon a hidegfront, kiadták az elsőfokú riasztást + videó

Az érkező hidegfront hatására megnövekszik a felhőzet, és többfelé lehet számítani záporokra, zivatarokra.

Magyar Nemzet
Forrás: MET, OKF2023. 04. 24. 6:38
null
Nagykanizsa, 2022. június 13. Zivatarfelhõk Nagykanizsa felett 2022. június 13-án. MTI/Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erőteljes nappali gomolyfelhő-képződés mellett általában erősen felhős vagy borult idő valószínű. Inkább csak átmeneti szakadozások lehetnek a felhőzetben.

Többfelé, több hullámban valószínű eső, zápor, zivatar. 

A délies, majd az ország nyugati felén az északnyugatira forduló szelet többfelé kísérhetik élénk, erős lökések. Zivatarok környezetében is előfordulhat átmeneti szélerősödés.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 22 fok között valószínű. A tartósabban csapadékos északkeleti tájakon hűvösebb lehet. Késő estére 8 és 12 fok közé hűl le a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

 

Citromsárga riasztást adtak ki

Elsőfokú, citromsárga riasztást adott ki zivatarok kialakulása miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az érintett területeken elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként megerősödhet a szél, és jégeső is előfordulhat – hívta fel a figyelmet a katasztrófavédelem.

Reggel és délelőtt elsősorban még a Duna–Tisza közén, majd a Tiszántúlon előfordulhatnak zivatarok. A déli óráktól új hullámban ismét labilizálódik a légkör, és megnő a zivataresély a Dunántúlon is. 

Napközben több helyen alakulhat ki zivatar, és egészen a késő éjszakai órákig kitarthat a zivatartevékenység. A cellákat mindkét nap intenzív csapadékképződés, szélerősödés és kis méretű jégeső kísérheti – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzésében.

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

 

Visszatérnek a fagyok?

Keddre a front felhőzete elhagyja térségünket. Kisüt a nap, és záporokra, zivatarokra lehet számítani elsősorban a Dunántúlon és a középső országrészben.

Szerdán és csütörtökön csökken a csapadék esélye, és több fokkal esik vissza a hőmérséklet mind napközben, mind a hajnali órákban. 

A fagyzugos helyeken gyenge fagy is előfordulhat.

A hét második felében aztán újabb melegedés kezdődik, ezzel egyidejűleg növekszik a csapadék valószínűsége is az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Varga György)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.