időjárás 11°C Helga 2023. október 3.
logo
Élesedő vita, polgármesteri levélváltás

Ausztriába ingázó magyarok autóit rongálták meg

Bódvai Ildikó
2023.04.01. 07:50 2023.04.01. 11:18
Ausztriába ingázó magyarok autóit rongálták meg

Számtalan feszültség jellemzi az utóbbi időben az osztrák–magyar határátkelőket. Sopron polgármestere szerint a politika magyarellenes közhangulatot generál a határ túloldalán. Pár napja Ausztriában dolgozó magyaroknak a somfalvi parkolóban hagyott autóit rongálták meg.

A károsultak egyike az ágfalvi Varga Zoltán, aki feleségével együtt Ausztriában dolgozik. Kerékpárral mennek a határig, ott átszállnak a somfalvi parkolóban hagyott autójukba. – A feleségem takarít, én ház körüli kerti munkákat végzek kint. A személyes kapcsolatokban nem tapasztalunk ellenszenvet, de valami még sincs rendjén.  

Az uszodánál hagyta a feleségem úgy két hete a kocsiját. Amikor reggel beült, nem is figyelt fel rá, csak amikor délután indult volna haza, akkor vette észre, hogy hiányzik az egyik rendszámtábla. Mind a ketten kerestük, megtaláltuk a táblát tartó műanyag darabjait, amin rajta volt az egri autószerviz emblémája, ahonnan a kocsit vettük. Maga a rendszámtábla nem lett meg. Valószínűleg szándékosan verte le valaki, mások is jártak hasonlóan. Volt, akinek a dísztárcsáját, másnak az autó márkajelzését rongálták meg

 – mondta el Zoltán. Hozzátette, a felesége elment a somfalvi rendőrségre, de ott azt mondták neki, hogy nem tudnak segíteni. – Végül is nem erősködött, nem tett feljelentést. Békés természetű, nem akarta élezni a helyzetet, és nem is beszél annyira jól németül. Tízezer forint körüli a kárunk, ami nem nagy összeg, de mégis utánajárást, bosszúságot okozott, új rendszámtáblát kellett venni – mondta.

Az egyre élesebb konfliktus oka, hogy március elsejétől két Sopronhoz közeli határátkelőn, a somfalvin (Schattendorf), valamint a szentmargitbányain (St. Margarethen) is korlátozást vezettek be az osztrákok a nagy átmenőforgalom miatt. Somfalva polgármestere gyakorlatilag lezárta a magyar határhoz vezető utat, azzal a szándékkal, hogy ott gyalogos zónát alakítanak ki. Több ingázó úgy próbálja megoldani a helyzetet, hogy az osztrák és a magyar oldalon is hagy egy-egy autót. 

A szintén ágfalvi Kmetykó László jó húsz éve dolgozik ácsként Ausztriában, az utóbbi pár évben a fia, Ádám is vele tart. Ők egy régi Suzukit parkolnak le az osztrák oldalon, gyalog átcuccolnak a határon, ahol beülnek a másik autójukba. – Ez újabb kocsi, ezt nem hagynám kint, de a másikat nem féltem. Minket nem ért kár, viszont ezt az egész eljárást végtelenül rosszindulatúnak tartom. Itt van közvetlenül a határon kiásva egy mély árok, ennyi történt mindössze, három hete nem nyúltak semmihez. Megértem én, hogy zavarja őket a forgalom, de ez mégsem állapot! Megcsinálhatnák végre a gyalogosutat, hogy legalább a két falu lakosai átmehessenek – mondta az ácsmester. 

Több ágfalvi állítja, hogy valaki rendszeresen kisebb károkat okoz Somfalván az ingázók autóiban. Fotó: Máthé Daniella

A partneri kapcsolatok érdekében Farkas Ciprián soproni polgármester arra kérte Thomas Hoffmann somfalvi polgármestert, tegyen lépéseket azért, hogy ilyen cselekmények a jövőben ne fordulhassanak elő. Az osztrák kollégájához írt csütörtöki levelében úgy fogalmazott, meggyőződése, hogy Magyarország és Ausztria egyaránt a szabadon átjárható, nyitott belső határok és a biztonságos külső határok politikáját képviseli az Európai Unióban, tiszteletben tartva a schengeni vívmányokat, amelyet mindkét ország polgárai élvezhetnek, hátat fordítva a vasfüggöny évtizedeinek. 

Ugyanakkor aggodalomra ad okot, hogy az elmúlt időszakban több korlátozást is bevezettek a határon, amik hátrányosan érintik az autósokat, köztük az ingázókat. A politika ezzel magyarellenes közhangulatot generál a határ túloldalán.

 A városvezető hozzátette, az érintett soproni polgárok szorgalmukkal és tehetségükkel jelenleg az osztrák gazdaságot erősítik. Somfalvi kollégájától hatékony lépéseket vár. 

Thomas Hoffmann gyorsan reagált Farkas Ciprián levelére, amiben visszautasította az autók rongálásáról szóló vádat. Közösségi oldalán azt írta, a Burgenlandi Állami Rendőrigazgatóság azonnal cáfolta, hogy osztrák oldalon parkoló magyar rendszámú autók vandálok miatt sérültek volna meg. 

Ez teljesen abszurd pletyka! Levelemben kérem Sopron polgármesterét, hogy ő is járuljon hozzá a súrlódásmentes együttéléshez. A nyitott belső határok kérdése számomra sem kétséges. Azt azonban el kell fogadni, hogy egy határösszekötő út nem vezetheti le az ingázók tranzitforgalma okozta terhelést. Számomra a közlekedésbiztonság és a lakosság védelme a legfontosabb. A legkevésbé sem vagyok ellene az Európai Unióban lévő nyitott határoknak.

– fogalmazott válaszában Thomas Hoffmann.

Borítókép: A lezárt határátkelő Ágfalva és Somfalva között (Fotó: Máthé Daniella)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.