Ferenc pápa többször is magyarul szólt a magyar emberekhez

Ezeket mondta.

Magyar Nemzet
Forrás: MN2023. 04. 28. 14:59
null
Pope Francis delivers his speech during a meeting with the authorities, civil society, and the diplomatic corps in the former Carmelite Monastery in Budapest, Hungary, on April 28, 2023 during his second visit to Hungary in less than two years. - The Pope will meet refugees, believers, students, church and state leaders during his tree-day trip and celebrates a holy mass in front of the parliament building, at the Kossuth Square of Budapest on Sunday morning. (Photo by Andrew Medichini / POOL / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 – Isten áldd meg a magyart! – a Himnusz soraival zárta a Karmelita kolostorban tartott beszédét Ferenc pápa. A szentatya egyébként többször is magyarul szólalt meg péntek dél körül mondott beszédében.

– Jónak lenni jó, jobb adni, mint kapni

 – ezt is magyarul mondta, és beszélt arról is, hogy Magyarország hídépítő lehet, mert különféle felekezetek élnek itt együtt békében. Ezután idézett Szent István Imre herceghez írt intelmeiből is. Ferenc pápa szerint az igazságot és a szelídséget nem lehet elválasztani egymástól: Krisztus igazsága a szelídséget és a nagylelkűséget jelenti.

Idézte Magyarország Alaptörvényét is: „Valljuk az elesettek és szegények megsegítésének a kötelességét.” A szentatya szólt az üldözött keresztények magyar állam általi megsegítéséről is. Szerinte jó az egészséges szekularizáció, de ez nem azonos a profit oltárán létrejött szekularizációval. Sürgető, hogy Európa olyan jövőt teremtsen, ami vagy közös lesz, vagy nem lesz – tette hozzá.

„Szeretnélek biztosítani benneteket közelségemről és imáimról minden magyarért. Különösen gondolok azokra, akik az anyaországon kívül élnek” – jelentette ki Ferenc pápa, és ezzel zárta beszédét:

– Isten, áldd meg a magyart!

Borítókép: Ferenc pápa (Fotó: Europress/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.