„Isten csapdahelyzetből bennünket, embereket fel tud emelni”

− Meg kell mutatni, hogy milyenek vagyunk, mi emberek. Nagypénteken az az ige hangzik el, amikor Pilátus kivezeti a megkorbácsolt Krisztust, és azt mondja: íme, az ember – hangsúlyozta lapunknak Aradi András evangélikus lelkész húsvét alkalmából. A Tolna-Baranyai egyházmegye esperese úgy fogalmazott: Ez az ünnep pont attól öröm, hogy Jézus Krisztus hozza el a halál feletti győzelmet, és ilyen értelemben az ember teljesen más látószögből látja magát az életet, más fogja mozgatni a gondolatait, az érzéseit és az emberekhez való hozzáállását.

2023. 04. 08. 6:25
null
20230403 bonyhad Aradi András evangélikus lelkész havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

− Ezen a húsvéton is nekünk azt az örömhírt kell majd megszólaltatni, ami minden ember számára életfontosságú – emelte ki Aradi András evangélikus lelkész, a Tolna-Baranyai egyházmegye esperese lapunk megkeresésére.

Mint kifejtette, egy olyan világban élünk, ami mulandó, és ami tele van sokszor félelemmel, problémákkal. Éppen ezért fontos számunkra tudni, hogy olyan Istenünk van, aki egyrészt ebbe a világba belelép, ebben a világban azt a szenvedést és azt az emberi félelmet – egészen a halálig –, amit mi megélünk, ő maga is megéli. 

Aradi András kérdésünkre elmondta, hogy családja, négy gyermeke és a közösség ad neki erőt nap mint nap. Ugyanakkor kiemelte, hogy legfőképpen pontosan abból az Istenkapcsolatból lehet erőt meríteni, ami az emberi kapcsolatokban jelenik meg leginkább, legerőteljesebben. 

Ma nekünk, lelkészeknek az egyik legnehezebb kérdés, hogy Isten üzenetét hogyan tudjuk átadni az embereknek. Nagyon sokat változott a világ. Nagyon sokat változott a lehetőség a kommunikációra, ami régebben sokkal egyszerűbb volt, hisz leálltunk beszélgetni, kicseréltük a gondolatainkat, közösen eltöltöttünk időt

− fogalmazott a Tolna-Baranyai egyházmegye esperese. Kiemelte, hogy folyamatosan tanulni kell és fontos látni azt is, hogy amíg a mi generációnk még feladatközpontú beállítottságú, addig a mai fiatalokat az élményközpontúság jellemzi.

Szerinte egy lelkésznek tudnia kell, hogy ha egy közösségbe bekerül, akkor ő ott nem csak egy lelkész, hanem annak a közösségnek a tagja lesz. Ha valaki tagja egy közösségnek, akkor ott kialakul az a fajta bizalom, amelyben az örömök, bánatok, terhek egymással megoszthatók. 

Elmondta, hogy húsvét előtt lelkészkollégákkal vették át azokat az igéket, amelyek az ünnepeken majd elénk kerülnek. Másrészt minden egyes gyülekezetben a helyi események is sok szempontból befolyásolják vagy meghatározzák az adott mondanivalót. 

− Meg kell mutatni, hogy milyenek vagyunk mi, emberek. Nagypénteken az az ige hangzik el, amikor Pilátus kivezeti a megkorbácsolt Krisztust, és azt mondja: íme, az ember. Rá kell döbbennünk arra, hogy még mi, emberek sokfélék vagyunk, akiknek az emberi kapcsolatai tele vannak olyan helyzetekkel, amelyekben a másik embert meg tudjuk bántani. 

Odáig is eljutunk, hogy az Isten fiát szenvedésbe, halálba visszük – emelte ki Aradi András. Ugyanakkor addig olyan Istenünk van, aki Jézusban mindezt a bűnt magára veszi. 

− Az Isten ebből az egész csapdahelyzetből bennünket, embereket fel tud emelni − fogalmazott.

Szerinte ebben a kettősségben kell megélnünk azt, amit a Jóisten nekünk akar üzenni, és Jézusban azt a valakit ismerhetjük meg, aki nem a Keresztelő Szent János-i kemény, masszív, de teljesen jogos ítéletet hozza az emberre, hanem mellénk áll szenvedéseinkben, bánatunkban, félelmeinkben, kísértéseinkben, amelyekből meg is szabadít bennünket.

− A húsvét pont attól öröm, hogy Jézus Krisztus hozza el a halál feletti győzelmet, és ilyen értelemben az ember teljesen más látószögből látja magát az életet, más fogja mozgatni a gondolatait, az érzéseit és az emberekhez való hozzáállását, hiszen az Úr meg akarja mutatni nekünk az ő országát − mondta el Aradi András.

Borítókép: Aradi András evangélikus lelkész, a Tolna-Baranyai egyházmegye esperese (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.