„Minden magyar épségben hazaért” – Különleges akció keretében zajlott az evakuáció Szudánból + videó

A szudáni polgárháborús helyzet miatt a magyar kormány a Magyar Honvédség erőforrásaira támaszkodva, a kül- és belügyi tárcával együttműködve egy különleges akció keretében 32 embert, köztük hét magyar állampolgárt menekített ki az országból – jelentette be a honvédelmi miniszter csütörtökön hajnalban a kecskeméti repülőbázison.

Munatársunktól
Forrás: Petőfi Népe, MTI2023. 04. 27. 4:39
null
Szudáni válság - 32 embert, köztük 7 magyart sikerült kimenekíteni Szudánból Fotó: Ujvári Sándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a Magyar Honvédség vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárnál, a kimenekített magyarokat és külföldi állampolgárokat szállító Airbus A319-es honvédségi repülőgép földet érését követően elmondta: „a magyar emberek biztonsága a legfontosabb bárhol is vannak a világon”.

Fotó: Bús Csaba

A Sivatagi Karaván nevű különleges akciót a Magyar Honvédség erőforrásaira támaszkodva, a Külügyminisztériummal és a Belügyminisztériummal együttműködve hajtották végre, melynek keretében 32 embert hoztak haza a polgárháború sújtotta Szudánból. Ezzel minden magyar épségben hazaért

– idézte a Petőfi Népe a miniszter szavait, aki hozzátette, az akció technikai részleteiről biztonsági okokból nem mondhat többet. 

A nyolc nemzet képviselői, akik a magyarokkal együtt utaztak, követségeik segítségével biztonságba kerülnek – tette hozzá Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

Az evakuáltak közül ketten cukorbetegségben szenvednek, őket a mentők a helyszínen ellátták – tette hozzá a Petőfi Népe, amely galériát is megjelentetett a Szudánból kimenekítettek kecskeméti fogadásáról.

Fotó: Bús Csaba

 

Már több mint tízezer menekült

Szudánban április 15-e óta folynak összecsapások a 2021-es katonai hatalomátvételt irányító Abdel Fattáh al-Burháni tábornok vezette hadsereg, valamint ellenlábasa és egykori helyettese, a Hemedti néven ismert Mohamed Hamdan Dagalo tábornok ellenőrzése alatt álló, félkatonai Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) között. A szudáni egészségügyi tárca szerint az összecsapásoknak már 512 halálos áldozata és 4193 sebesültje van. 

Fotó: Bús Csaba

A szemben álló felek hétfőn háromnapos tűzszünetben állapodtak meg, az Afrikai Unió (AU) pedig tartós fegyvernyugvást sürgetett. A harcok kirobbanása óta több ország is megkezdte állampolgárainak kimenekítését Szudánból, miközben az elmúlt öt napban több mint 10 ezer, különböző állampolgárságú ember menekült Egyiptomba.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a földet érést követő sajtótájékoztatón. Fotó: Bús Csaba

Borítókép: az Airbus A319-es honvédségi repülőgép a landolást követően (Fotó: Ujvári Sándor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.