Négy évvel a Hableány-katasztrófa után ítélet születhet

Ma a Viking Sigyn szállodahajó amerikai utasait hallgatta meg távközlési láncon át a bíróság a dunai hajótragédia ügyében. Négy évvel a 28 áldozatot követelő dunai hajókatasztrófa után ítélet születhet ősszel első fokon a Jurij Csaplinszkij ukrán hajóskapitány ellen indult büntetőperben. Bizonyítottság esetén Csaplinszkij halmazati büntetésként 9 évet is kaphat.

2023. 04. 28. 17:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bírósági szokásokhoz képest későn, pénteken fél 11 órakor kezdődött a Budai Központi Kerületi Bíróság (BKKB) előtt Jurij Csaplinszkij büntetőpere. Amerikai tanúkat hallgattak meg távközlési hírláncon keresztül és az időeltolódást figyelembe vette a bíróság.

Május 29-én van a negyedik évfordulója a dunai hajózás legnagyobb katasztrófájának. 

 

A magyar Hableány városnéző hajót ezen az esős estén süllyesztette el a norvég tulajdonú, svájci bejegyzésű Viking Sigyn szállodahajó. A Hableány 35 dél-koreai utasából heten túlélték a balesetet, 27-en, közöttük a kétfős magyar személyzet a Dunában lelte halálát. Egy dél-koreai középkorú nő nyomtalanul eltűnt, azóta sem került elő a holtteste. Hajósok szerint a Viking Sigyn után érkező testvérhajó, a Viking Idun semmisíthette meg a testet.

A bizonyítási eljárásban ma meghallgatott amerikai tanúk a Viking Sigyn hajóorrában, a fedélzeten álltak és fotóztak, videóztak. Mondhatni testközelből élték át a katasztrófát. Az egyik videófelvételen pontosan látszik, ahogy a Sigyn nekihajózik a Hableány bal hátsó tatjának, majd beforgatja maga elé és a hullámsírba küldi. Az alább látható videót csatolták a bizonyítékokhoz.

A vádhatóság a szállodahajó idén már 67 éves ukrán kapitányát, Jurij Csaplinszkijt vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget eredményező gondatlan veszélyeztetésével és segítségnyújtás elmulasztásával vádolja.

Bizonyítottság esetén halmazati büntetésként kilenc év szabadságvesztést is kaphat.

Jurij Csaplinszkij a büntetőeljárás első időszakában még letartóztatásban volt (Fotó: MN archív)

A kapitány a vádirat szerint az ütközés előtti öt percben – noha ő kormányozta a szállodahajót – egyáltalán nem figyelt a munkájára, ráadásul a Sigyn radarja sem volt bekapcsolva.

Csaplinszkij a tanúvallomásában még elismerte, hogy nem is látta a Hableányt. (A tanúként tett vallomás felhasználható a bíróságon, így később hiába módosította már gyanúsítottként, majd vádlottként az első vallomását.)

Az előrejelzések szerint május 10-én és 24-én iratismertetés, ősszel perbeszédek következhetnek és majd ítéletet is hirdethetnek a PKKB-n.

Borítókép: Jurij Csaplinszkij bizonyítottság esetén 9 évet kaphat (Fotó: Origo)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.