Pártalapítványok: Molnár Enikő maradt, Dobrev Klára viszont jött, és mindent vitt

Míg a kegyvesztett, számos jogkörétől megfosztott Molnár Enikő még mindig kuratóriumi tag a Jobbik pártalapítványában, Dobrev Klára valósággal elfoglalta a DK-t, amelyben korábban semmiféle tisztsége nem volt. Gyurcsány Ferenc felesége tavaly ősz óta az Új Köztársaságért Alapítvány társelnöke és kuratóriumi tagja is egyben – derül ki a Országos Bírósági Hivatal honlapján található dokumentumból. Az ellentétes folyamatok ellenére a két pártalapítványban közös pont, hogy az Állami Számvevőszék legutóbbi vizsgálata megállapította: azok nem biztosították a törvényes és átlátható, a közpénzekkel való felelős gazdálkodást, a közpénzek felhasználásának elszámoltathatóságát sem a párttagok, sem a többi állampolgár számára.

Bákonyi Ádám–Gabay Dorka
2023. 04. 11. 4:52
20221029 Budapest A Demokratikus Koalíció XII. kongresszusa Fotó: Mirkó István (MI) Magyar Nemzet képen: Dobrev Klára, a DK árnyékkormányának vezetője Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Noha a Jobbik vezetése Potocskáné Kőrösi Anita vezetésével már közel egy éve, tavaly májusban fellázadt a túl nagy hatalommal rendelkező Molnár Enikővel szemben, és számos jogkörétől megfosztotta, augusztusban pedig a párt szakított is a pártban elbukott Jakab Péter kabinetfőnökével, a pártalapítvány honlapján feltüntetett adatok szerint Molnár még mindig kuratóriumi tag.

Tény, hogy a Jobbik Magyarországért Alapítvány semmiféle aktivitást nem mutat, a szervezet még a látszatra sem ügyel. A „támogatott rendezvények” menüpont alatt a legutolsó bejegyzés „a Hazatérés Temploma előterében 2015. augusztus 30-án, a templomszentelés 75. évfordulójára emlékező rendezvénysorozat keretében” a Ravasz László püspök-teológusról készített bronz mellszobor megvalósítása és felavatása volt, melyhez az alapítvány 300 ezer forinttal járult hozzá. A honlapon a Jobbik által alapított Pongrátz Gergely-érdemkereszt díjról sincs információ 2016 óta, pedig az elismerést azóta például Kassai Lajos lovasíjász és a pártból már rég kilépett Murányi Levente ’56-os forradalmár is átvehette. 

Molnár Enikő egyébként 2020 óta kuratóriumi tagja a párt alapítványának, megbízatása elvileg 2025-ben járhat le, de mivel „a megszűnés tényleges időpontja nincs bejegyezve”, így a Jobbik megváltoztathatná a kuratórium összetételét.

Már csak azért is, mert az alapítvány alapító okiratában szerepel, hogy a kuratórium javaslatot tehet a tagok visszahívására. Ennek azonban egyelőre nincs jele, a bírósági nyilvántartásban nincs bejegyezve folyamatban lévő eljárás.

Mindeközben éppen ellentétes folyamatok zajlottak le a DK pártalapítványánál, amit Dobrev Klára valósággal elfoglalt úgy, hogy abban korábban semmiféle tisztséget nem viselt. 

A 2020. júliusi adatok szerint az Új Köztársaságért Alapítvány vezetője, elnöke egy személyben Niedermüller Péter volt, megbízása pedig 2025. március 16-ig szólt. Az alaptívány kuratóriumát ekkor még Niedermüller mellett Arató Gergely és Sebián-Petrovszki László alkotta, megbízásuk ugyancsak  2025 márciusáig szólt. 

Ennek ellenére tavaly szeptemberben hirtelen megváltozott az Új Köztársaságért Alapítvány vezetőinek összetétele, amelyben Gyurcsány Ferenc feleségének jutott a főszerep. Sebián-Petrovszki László mellett immár Dobrev Klára az alapítvány egyik társelöke, de tagja a kuratóiumnak is – ugyancsak Sebián-Petrovszki és Niedermüller mellett. 

Az ellentétes folyamatok ellenére a két pártalapítványban ugyanakkor közös pont, hogy azokban az Állami Számveszőszék (ÁSZ) legutóbbi, tavaly júniusban közzétett vizsgálata törvénysértéseket állapított meg. 

A Jobbik Magyarországért Mozgalom (Jobbik) alapította Jobbik Magyarországért Alapítvány, a Párbeszéd Magyarországért Párt (PMP) által létrehozott Megújuló Magyarországért Alapítvány, valamint Demokratikus Koalíció (DK) által létrehozott Új Köztársaságért Alapítvány a 2019–2020 évekre nem biztosította a törvényes és átlátható, a közpénzekkel való felelős gazdálkodást, a közpénzek felhasználásának elszámoltathatóságát sem a párttagok, sem a többi állampolgár számára

 – közölte az ÁSZ. 

Mint írták, a szervezet szakembereinek mindhárom alapítvány esetében a 2019–2020. évek gazdálkodásának törvényessége és átláthatósága területén lényeges törvénysértésekkel kellett szembesülniük. A Jobbik Magyarországért Alapítvány a 2019–2020. években, az Új Köztársaságért Alapítvány 2019-ben nem tett eleget a törvény által előírt beszámolási kötelezettségének, ugyanis nem készített a számviteli törvény szerinti éves számviteli beszámolót, a tevékenységéről szóló éves jelentést. Ezáltal a felhasznált közpénzekre vonatkozó gazdálkodása átláthatóságát, a költségvetési támogatás felhasználásának elszámoltathatóságát nem biztosította. 

„Az éves beszámoló megalapozottsága nem felelt meg a törvényi előírásoknak 20192020. években a Megújuló Magyarországért Alapítványnál, 2020-ban az Új Köztársaságért Alapítványnál, mivel az általuk nyújtott támogatások elszámolása során nem a törvényi előírások szerinti bizonylatok alapján jegyeztek be adatokat a számviteli nyilvántartásokba. A bizonylatok hiánya miatt az éves beszámolók nem voltak megalapozottak, nem biztosították gazdálkodásának átláthatóságát” – zárta közleményét az ÁSZ. 

Borítókép: Dobrev Klára (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.