Rétvári Bence: A betegeket segíti az új ügyeleti rendszer

Kicserélték a mentőautókat és az orvosi eszközöket, amivel biztonságosabb lett az ellátás az államtitkár szerint.

2023. 04. 17. 12:12
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nem működik az ügyeleti ellátás Magyarországon – mondta Apáti István (Mi Hazánk) napirend előtt. Kijelentette, választókörzetében március elseje után egy mentőautó lát el ügyeletet 22 óra és reggel 8 között, hétvégén és munkaszüneti napokon pedig 14 órától másnap reggel 8-ig áll fenn ugyanez a helyzet, ezért a hét 168 órájából szerinte csak 86 órában biztosított az ellátás. – Ezen azonnal változtatni kell – vélekedett. Úgy fogalmazott, érthetetlen, miért robbantották szét az eddig működő ügyeleti ellátást, továbbá március elseje óta nincs ügyeleti autó sem. Kitért arra is, hogy problémás a mentőellátás kérdése, mert a körzetében két mentőautó van, amiből csak egy tud szolgálatot teljesíteni, illetve régiek a mentéshez használt orvosi eszközök is. Hogyan lehet ilyen rendszerben érdemi javulást várni? – kérdezte. 

Válaszában Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára 

pontról pontra cáfolta a képviselőt, tájékoztatva hogy a mentőautóban kicserélték az eszközöket, a mentőautók átlagéletkora pedig öt évre csökkent a 2010 körüli nyolc év után, a modernebb felszereléssel tehát biztonságosabbá tették az ellátást.

 Az ügyeleti rendszerről kifejtette: úgy működik, hogy minden eseményt naplóznak, nagy baj esetén a 112-t hívja, kis baj esetén a 1830-as számot, azaz nem megy el az idő a sok telefonszám közül a megfelelő kikeresésével. Rámutatott, korábban gondot jelentett, hogy a betegek nem érték el az ügyeletet, de amióta élesben megy az új rendszer, nem történt ilyen. Április közepéig 22 363 betegnek nyújtottak segítséget, amiből 32-ben szorultak gyorsabb ellátásra, 43 telephelyen tartottak háziorvosi ügyeletet, 13 490 betegnek segítettek hétköznapi éjszakai ügyeletben. Sürgősségi ügyeletben 1561 beteget láttak el, hétvégén 14 és reggel 8 között pedig a sürgősségi ügyeletek 7312 emberen segítettek – részletezte az államtitkár.

Hangsúlyozta, nem volt olyan beteg, akihez nem ment ki az ügyelet, az orvosnak egy órában egy beteget kell ellátni, itt sem torlódás, sem halasztott beavatkozás nem lehet. Tehát nem igaz az a vád, hogy ez egy alultervezett, a betegeket nem segítő rendszer lenne 

– vonta le a következtetést az államtitkár. – Konkrét panasz nem érkezett, az ellenzéki képviselő sem tudott egyet sem mondani – mondta Rétvári Bence.

Borítókép: Rétvári Bence (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.