Kálomista Gábor producer jogerősen nyert a Fővárosi Ítélőtáblán Hann Endre ellen

Kálomista Gábor jogerősen nyert a Fővárosi Ítélőtáblán másodfokon Hann Endre által az Elkxrtuk című fikciós film miatt indított perben. Első fokon a Fővárosi Törvényszék még Hann Endrének adott igazat. Kálomista Gábor, a film producere szerint a szólásszabadság volt a tét.

2023. 05. 04. 9:52
Kálomista Gábor
20230504 budapest kalomista gabor pere itelet hozatal SENKI NEM JARULT HOZZA kalomistan kivul havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jogerősen elvesztette ma a Fővárosi Ítélőtáblán másodfokon az Elkxrtuk című film miatt a Hann Endre az általa indított pert. A baloldalhoz köthető Hann Endre nem szerepel a fikciós történetben, de magára vélt ismerni, és beperelte a filmet jegyző céget. A bíróság tavaly decemberben – Kálomista Gábor producer szerint kifogásolható pervezetéssel – Hann Endrének adott igazat. Az ítélet ellen Kálomista fellebbezett.

Ezek után ma Győzött Kálomista Gábor, miután a Fővárosi Ítélőtábla szerint az Elkxrtuk című film alkotói, művészeti szabadsága erősebb, mint a felperes személyiségi jogai, védelme. Különös tekintettel arra, hogy abban az időszakban a felperes személyiségi jogi helyzete közszereplőként nagyobb szintű tűrést feltételez, mint egy átlagember esetében. 

A filmben kifogásolt megjelenés jogszerű, a másodfokú döntés jogerős.

− Ez egy nagyon jó, nagyon meggyőző jogerős döntés, hiszen az első fokhoz képest jelentős változás történt az ítéletben. Azt gondolom, hogy mind a szólásszabadság, mind a véleménynyilvánítás, mind a művészi szabadság szempontjából fontos volt a mai ítélet, hiszen olyan módon támadtak meg egy alkotást, ami szerintem meglehetősen példátlan. Ma viszont bebizonyosodott, hogy a konzervatív oldalnak is lehet hangja, azt nem lehet elnyomni, és ha mi is tudunk ilyen műveket készíteni, annak van helye a médiában, a moziban. Mindennek kifejezetten örülök. Ez a film nagyon sokat szenvedett, nagyon sok sebet kapott. Örömmel tölt el, hogy az egyik sebre most egy gyógytapasz került. Az ítélet megnyugtatja az alkotói oldalt, megnyugtatja a szerzői oldalt, tehát ez egy megnyugtató ítélet ebből a szempontból is − nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Kálomista Gábor a jogerős ítélet kihirdetése után.
 

A Fővárosi Törvényszék elsőfokú ítélete szerint még a Megafilm Kft. megsértette a felperes jó hírnevéhez fűződő személyiségi jogait. Emiatt sajnálkozást kell kifejeznie a honlapján, valamint másfél millió forint sérelmi díj és ötszázezer forint perköltség kifizetésére is kötelezte az alperest. Az Elkxrtuk című film producere Kálomista Gábor, ám Hann Endre nem a film producerét perelte be márciusban amiatt, mert úgy érezte, vele azonosítják a film egyik főszereplőjét, hanem a céget, a Megafilmet. A bíróság ítéletében eltiltotta az alperest a további jogsértéstől.

Hann Endre, a Medián közvélemény-kutató intézet vezetője (Fotó: MTI/Beliczay László)

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az óriási érdeklődésre számot tartó, a 2006-os véres események és Gyurcsány Ferenc őszödi beszéde kiszivárgásának körülményeit feldolgozó, vállaltan fiktív elemeket tartalmazó filmmel kapcsolatban Hann Endre először peren kívüli megegyezést ajánlott, illetve hárommillió forintot és bocsánatkérést követelt, a perben viszont kezdetben a film betiltását szorgalmazta. 

Kálomista Gábor producer többször nyomatékosította: a filmben nem fogalmaztak meg állításokat, mert ez egy fikciós alkotás. 

A baloldalhoz kötődő úgynevezett jogvédő szervezetek továbbra is hallgatnak az ügyben.

Borítókép: Kálomista Gábor, az Elkxrtuk című fikciós film producere (Fotó: Havran Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.