„Ha kell, akkor a legvégső fórumig is elmegyünk”

– Fellebbezésünk az alkotói szabadság védelmére épül, ami alkotmányos jogunk, és bár ez – érdekes módon – eddig főleg a balliberális oldal vesszőparipája volt, ebben az ügyben azonban mélyen hallgatnak – mondta lapunknak az ElkXrtuk című film producere, Kálomista Gábor, aki január elején fellebbezést nyújtott be, miután a bíróság decemberben – Kálomista szerint kifogásolható pervezetéssel – Hann Endrének adott igazat. A producer kijelentette, folytatják az ügyet, akár a legvégső fórumig elmennek, amíg valamilyen módon nem születik olyan ítélet, amely az alkotói szabadságot tiszteletben tartja.

Magyar Nemzet
2023. 01. 18. 9:57
KÁLOMISTA Gábor
Tordas, 2022. augusztus 17. Kálomista Gábor, a Megafilm producere A helység kalapácsa címû televíziós film forgatásáról tartott sajtótájékoztatón a tordasi Westernfaluban 2022. augusztus 17-én. Dombrovszky Linda filmje, Petõfi Sándor azonos címû komikus eposzának adaptációját a tervek szerint jövõ januárban mutatják be a Duna televízióban a Petõfi-bicentárium alkalmából. MTI/Vasvári Tamás Fotó: Vasvári Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Beadtuk a fellebbezést, elsőfokú állításunk az, hogy a művészi szabadságot nem lehet felülírni, az alkotói és művészi szabadság sérthetetlen – fejtette ki lapunk megkeresésére Kálomista Gábor. 

Mint ismert, a Fővárosi Törvényszék december elején meghozott elsőfokú ítélete szerint a Megafilm Kft. „megsértette a felperes jó hírnevéhez fűződő személyiségi jogait a Megafilm.hu oldalon megjelent közleményében”. Hann Endre azért perelte be márciusban a Megafilmet, mert úgy érezte, vele azonosítják a film egyik főszereplőjét. A bíróság mostani ítéletében eltiltotta az alperest a további jogsértéstől, és a Megafilm honlapján bocsánatot kell kérnie Hann Endrétől. Ezenkívül 1,5 millió forint sérelemdíjat és ötszázezer forint perköltséget is fizetnie kell.

– Az, hogy az bíró olyan pervezetéssel, addig tekeri az ügyet, amíg olyan kereset nem születik, ami neki megfelel, egészen példátlan, így kifogásoljuk a pervezetést és fönntartjuk az álláspontunkat, hogy a film nem sértett senkit – hangsúlyozta Kálomista Gábor. Hozzátette, még ha így is lett volna, ne felejtsük el, hogy Hann Endre ennek a korszaknak jelentős szereplője volt, több száz milliós megrendeléseket kapott az akkori kormánytól. 

A filmben nem hangzik el a neve, az pedig, hogy utána kommunikációs szinten mint archetípust megjelöltük, az abszolút az alkotói szabadsághoz tartozik. A producer szerint ezek a bírói gyakorlatok nem segítik hazánk igazságérzetét, a fellebbezésük az alkotói szabadság védelmére épül, ami alkotmányos jog, és bár eddig főleg a balliberális oldalnak volt ez a vesszőparipája, ebben az ügyben azonban mélyen hallgatnak. Kálomista Gábor elmondta, Hann Endréék először még azt kérték, hogy tiltsák be a filmet, később azonban amit a bíró tollba mondott nekik, azt a keresetet módosították addig, amíg meg nem tudták hozni a vérlázító ítéletet. Bár a tárgyalás következő időpontjáról Kálomista Gábor nem tudott felvilágosítást adni, azt azonban elmondta, „folytatjuk az ügyet, akár a legvégső fórumig elmegyünk, amíg valamilyen módon nem születik olyan ítélet, ami legalább az alkotói szabadságot tiszteletben tartja” – fogalmazott a producer.

Borítókép: Kálomista Gábor, az ElkXrtuk című film producere (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.