A paprika hazai története a 16. században kezdődött, de nem a konyhában, hanem a kertben: dísznövényként ékesítette a főúri kerteket. Az asztalra inkább gyömbéres, zöldfűszeres fogások kerültek akkoriban. Akkor mégis hogyan szerette meg az egész nép? A ferenceseknek köszönhetően. Nézzük, hogyan lett a pirospaprika a magyar konyha fűszere, honnan ered a csípős paprika varázsa és milyen régi receptek őrzik az ízét!

A szerzetesek, akik életre keltették a fűszereket
A szerzetes nemcsak az imádság embere volt, hanem a falu lelke: tanító, gyógyító, kertész és gazda egyszerre. Gyógyszereit Isten patikájából gyűjtötte: a rétek illatos füveiből, az erdők gyökereiből és a kolostorkertekben maga is ültetett gyógyító növényeket. A Pray-kódex lapjain például a Halotti beszéd mellett huszonhét gyógynövény is szerepel, köztük a gyömbér, a lestyán, a rozmaring, a zsálya, a zeller, a menta, a bors, az izsóp és csombor.
A ciszterciták keze nyomán virágzott fel a középkori szőlő- és halgazdálkodás, a bencések pedig a 19. századi mezőgazdaság modernizálásában játszottak kulcsszerepet. Gyógynövényeik között ott illatozott a levendula, amely Pannonhalmán ma is virágzik. A szegedi ferencesek pedig a paprikát szerettették meg az emberekkel. De a szegedi piaristák is éltek vele, rendházuk számadáskönyve már 1748-ban említette, két évvel később a paprikás húsról is említést tettek.
A pirospaprika mint gyógyszer
A ferencesek először nem ételízesítőként, hanem gyógyszerként használták a pirospaprikát. Reuma, hideglelés, megfázás ellen vetették be, az 1830-as években pedig a kolera elleni szerként. A szerzetesi példát pedig mindig követte a világ, növényeik megjelentek a parasztok kertjeiben is. Így hódította meg az Alföld népét is a paprika.
Mi volt a magyar paprika sikerének titka?
A paprika sikerének egyik titka az volt, hogy könnyen feldolgozható és jól tartósítható. Napfényes időben a madzagra fűzött paprikafüzérek a tornácokon száradtak, a hideg beálltával pedig a kemence melegében szikkadtak tovább. Ezután következett az őrlés. Az 1860-as években megjelenő paprikamalmokban pedig már különválasztották a magot, hogy fokozatos adagolással szabályozni tudják a csípősséget.





















