Áder János: A természetfilmes alkotók látásmódja nélkül másként látnánk a világot

Az alkotók látásmódja, kérdésfelvetése, aggodalma, tudása nélkül másként látnánk a világot, nem vennénk észre annak minden szépségét − mondta Áder János volt köztársasági elnök, a Kék Bolygó Alapítvány alapítója és kuratóriumi elnöke szombaton Gödöllőn a IX. Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Filmfesztivál díjátadó gáláján.

MAGYAR NEMZET
Forrás: MTI2023. 05. 20. 20:34
ÁDER János

Áder János előadása Zalaegerszegen (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)
Áder János előadása Zalaegerszegen (Fotó: MTI/Vasvári Tamás) Fotó: Vasvári Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Körülöttünk a világ tele van sziszifuszi feladatot végző élőlényekkel, munkájuk emberi léptékkel szinte reménytelen, sokszor alig van látszata, mégis szorgalmasan teszik a dolgukat, mert van egy lényeges különbség köztük és a követ görgető tragikus hős között: ők célba érnek − fogalmazott a méhek világnapja kapcsán Áder János.

A fesztivál 2015-ben nagy ambíciókkal tematikus szemlének indult, ahol csupa olyan filmet lehetett bemutatni, aminek a témája, főszereplője, ihletője a természet, a környezetünkkel való együttélés, szépség és gondok, harmónia és küzdelem − idézte fel, hozzátéve, hogy ilyen filmet csak az készít, aki szerelmes a témájába, akinek az alkotás egyben küldetés is.

A filmszemlén bemutatott művek, az ifjúsági fotópályázat munkái idén is éppoly sokfélék, mint a természet maga − folytatta −, de egyvalamiben most is közösek: az alkotók szinte mindig a hozzájuk legközelebb álló témákat választották, nemcsak lélekben, hanem a valóságban is.

Az alapítvány kuratóriumi elnöke kiemelte azt is, hogy az elmúlt kilenc évben a benevezett filmek száma, a kísérő programok gazdagsága megteremtette a maga közösségét és közönségét.

A Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány által kezdeményezett IX. Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Filmfesztivál pénteken kezdődött és vasárnapig tart. A fesztiválra mintegy 1260 filmet neveztek a nagyvilágból, az előválogatást követően pedig 50 produkció versenyzett az elismerésekért. A filmfesztiválon két szekció három-három kategóriájában osztottak ki első helyezést.

A nemzetközi természet- és környezetvédelmi szekcióban az egész estés természetfilmek első helyezettje Yann Sochaczewski Kaktusz Hotel című alkotása lett; a rövidfilmek versenyében Jitse de Graaf és Martijn Kramer Véres hagyomány − Egyetértünk, hogy nem értünk egyet című munkája kapott elismerést, a rajz- és animációs film kategóriájában pedig Keila Cepeda Chimborazo című filmje lett a nyertes.

A Kárpát-medence természeti értékei szekció hosszúfilmes kategóriájában Szendőfi Balázs Volt egyszer egy vadvízország című alkotása kapta az első helyezést; a rövidfilmek között Drexler Szilárd Balatoni bebírók − inváziós fajok a tó vízrendszerében című alkotása lett az első, míg a Third Eye amatőrfilmes kategóriában E. Kemal Mert Az emberiség tanúja című produkciója bizonyult a legjobbnak.

Az ünnepi eseményen számos különdíjat is átadtak, köztük a Kék Bolygó díjat és a szintén a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány által felajánlott Víz-hangok különdíjat, melyet Áder Jánostól vehettek át a győztesek. Az előbbit a Fehér Zoltán rendezte Rejtett világ: a vadvizek története című hazai produkció nyerte el, az utóbbit Dejan Andonov A turizmus árnyoldala című filmje kapta.

Hagyományosan átadták a Rockenbauer Pál-emlékdíjat is, melyet az idén Szendőfi Balázs vehetett át, továbbá kiosztották a Diákfotó pályázat díjait is.

A 2015 óta megrendezett nemzetközi természet- és környezetvédelmi filmfesztivál az ország és a régió egyik legnagyobb, környezetvédelemhez és természetfilmekhez kapcsolódó tematikus rendezvénye. A fesztivál idei tematikája a „Víz-hangok”, az ez évi eseménysorozat fókuszában a víz és a vizes élőhelyek világa áll.

Borítókép: Áder János (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.