Az anyaság a legszebb női hivatás a magyarok szerint

Az anyaság nem jelenti a karrierről való lemondást a legtöbb magyar szerint – olvasható a KINCS felmérésében.

Magyar Nemzet
2023. 05. 07. 10:19
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyarok több mint nyolcvan százaléka úgy gondolja, hogy az anyaság a legszebb női hivatás – derült ki a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) legújabb reprezentatív felméréséből, amelyet anyák napja alkalmából készített. A kutatásból megtudható az is, hogy 

a magyarok több mint kétharmada szerint egy nőnek nem kell lemondania a karrierjéről az anyaság és a gyermeknevelés miatt, és közel ugyanennyien gondolják azt is, hogy a nők számára az anyaság jelenti a kiteljesedést.

Emlékeztettek: az anyák napja egy évszázada meghatározó ünnep a magyar családok életében, először 1925-ben a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt kezdeményezésére köszöntötték az édesanyákat május első vasárnapján. Az anyák előtt tisztelgő ünnep alkalmából a KINCS legfrissebb kutatását ennek a témának szentelte – tudatták.

Mint írták, a magyarok döntő többsége (83 százaléka) egyetért azzal, hogy az anyaság a legszebb női hivatás. A gyermekesek közül tízből kilencen, de a gyermektelenek között is tízből heten tudnak azonosulni ezzel az állítással. Leginkább a vidéken élők és az idősebb korosztály tagjai vélekednek így. 

Felmérték azt is, hogy az emberek nyolcvan százaléka úgy gondolja, hogy az anyaság és a karrier összeegyeztethető, bár ez nehéz feladat. Ezzel az állítással leginkább az egyedülállók és az egygyermekesek értettek egyet. 

A megkérdezettek több mint kétharmada (68 százaléka) gondolja úgy, hogy egy nőnek nem kell lemondania a karrierjéről, az életcéljairól az anyaság és a gyermeknevelés miatt, ezzel az állítással a legidősebbek és a legfiatalabbak ugyanúgy nagy arányban értettek egyet. 

Ismertették, a válaszadók 61 százaléka szerint az édesanyák számára az otthon és a család fontosabb helyen áll, mint a munka és a karrier. A megkérdezettek mindössze egynegyede (26 százalék) véli úgy, hogy igazuk van azoknak a nőknek, akik jó szakma vagy állás mellett nem vállalnak több gyermeket.

A KINCS felmérésében arról is tájékoztattak, hogy az emberek 74 százaléka szerint egy nőnek fontos a gyermek a teljes élethez, 67 százalék pedig azzal is egyetért, hogy a nők számára az anyaság jelenti a kiteljesedést. Ezen két állítással egyetértők között nagyobb arányban voltak a gyermekesek, különösen a nagycsaládosok, az idősebb generációk tagjai és a községekben élők.

A válaszokból kiderült továbbá, hogy

a válaszadók a különféle női szerepek közül első helyre az anyaságot helyezik, s hatvan százalékuk szerint egy nő életében az anyaság a legfontosabb. 

Ezt követik az egyéb családi kapcsolatokra vonatkozó szerepek, a házastársi/társi (19 százalék), majd a szüleiről gondoskodó gyermek szerepe (13 százalék), és csak ezek után következnek a munkához kapcsolódó szakmai sikerek. A gyermekes válaszadók közül arányaiban valamivel többen (65 százalék) gondolták azt, hogy az anyaság a női lét csúcsa, mint a gyermektelenek közül (45 százalék). Legnagyobb mértékben a kisgyermeket nevelők tették az anyaságot az első helyre, 71 százalékuk gondolkodik így.

Összességében megállapítható, hogy a magyarok többsége szerint az anyaság a legszebb női hivatás, amelyet a különféle női szerepek közül az első helyre tesznek. 

A magyar családpolitika kiemelten fontos része az édesanyák támogatása és annak biztosítása, hogy a nők édesanyaként és dolgozó nőként is ki tudjanak teljesedni. Emiatt Magyarországon számos intézkedés segíti az édesanyákat a család és a munka közötti egyensúly kialakításában – írták.

Isten éltessen minden anyát, nagymamát és dédmamát május 7-én, anyák napján! – zárul a KINCS közleménye.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Dunántúli Napló/Löffler Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.