Hornung Ágnes: Minden támogatást meg kell adni a gyermeket vállalóknak

Számos családtámogatási intézkedéssel segíti az édesanyákat a kormány – részletezte a családokért felelős államtitkár.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 05. 07. 11:21
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország kormánya úgy gondolja, az anyák szerepe, a családok és a gyermekek mellett a nemzetnek is rendkívül fontos, ezért is döntöttek arról, hogy minden támogatást meg kell adni azoknak, akik úgy határoznak, gyermeket vállalnak – hangsúlyozta Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár a közösségi oldalára feltöltött anyák napi videóüzenetében. Kiemelte: a jövőben is azért fognak dolgozni, hogy azt a megbecsülést, tiszteletet, ami az anyákat illeti, a lehető legtöbb módon kifejezzék.

Hornung Ágnes emlékeztetett: bevezették a családi adórendszert, a családi adókedvezményt, a négy vagy többgyermekes anyák élethosszig tartó személyi jövedelemadó mentességét, elengedték a gyermeket vállaló fiatalok diákhitel tartozását, megnövelték a csedet, és a harminc év alatti édesanyáknak sem kell már szja-t fizetni. 

Azért, hogy az édesanyák az élet minden területén kiteljesedhessenek, számos intézkedéssel biztosítják számukra a választás szabadságát – tette hozzá.
Hangsúlyozta: a gyermeknevelés és a munka közötti minőségi kapcsolat megteremtéséhez családközpontú lépésekkel támogatják a családokat. A gyed extra intézkedési csomagnak köszönhetően az édesanyák, ha a gyermek féléves kora után visszatérnek a munkaerőpiacra, továbbra is jogosultak a gyedre és a gyesre, vagyis továbbra is megkapják az ellátást. A fiatal anyukák akár egyetemi tanulmányaik mellett is jogosultak a gyermeknevelési támogatásokra. 2022-ben csaknem 119 ezer szülő tudott élni a gyed extra intézkedési csomag valamelyik elemével – sorolta az államtitkár.
Kitért arra is, hogy emellett számos intézkedéssel támogatják az örökbe fogadó anyákat és családokat is. Erre példaként említette, hogy 2020-tól bevezették az örökbefogadói díjat, és az örökbe fogadó édesanyák is jogosultak az anyasági támogatásra.

Borítókép: Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.