Hornung Ágnes: Feladatunk, hogy a család teljes életútján kiszámíthatóságot nyújtsunk

Egyetemistákkal beszélgetne a családügyi államtitkár arról, hogyan képzelik el a családalapítást.

2023. 04. 17. 17:45
null
Budapest, Hornung Ágnes Fotó: Teknos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A családpolitika helyzete azért is különleges, mert jó értelemben végesek a lehetőségei: a gyermekvállalás magánügy, a családok ügye, amibe nem avatkozhatunk bele. A mi feladatunk az, hogy kiszámítható környezetet teremtsünk, és a család egészének a teljes életútján biztonságot, kiszámíthatóságot nyújtsunk – mondta a Család.hu-nak adott, ma megjelent interjúban Hornung Ágnes. A családügyi államtitkár egy éve tért vissza két kisgyermeke mellől a munka világába, erről is faggatták. 

HORNUNG Ágnes
Két gyermek mellől tért vissza a munka világába Hornung Ágnes államtitkár Fotó: Kovács Anikó

A politikus elmondása szerint hálás azért, hogy kétgyermekes édesanyaként kerülhetett a mostani pozíciójába. Felidézte, hogy az első időszakokban nyolc hónapos kislányát akár miniszteri megbeszélésre is bevitte. Hornung Ágnes örömmel fogadja, hogy egyre több a családbarát munkahely Magyarországon

Ha a munkavállaló azt érzi, hogy a családja, a családi élete biztonságban van, mert a munkaadó meg tudja adni-teremteni neki ezt a hátteret, akkor biztos vagyok benne – és ezt egyébként a statisztikák is bizonyítják –, hogy sokkal odaadóbban és eredményesebben dolgozik – emelte ki az államtitkár. 

Hornung Ágnes azt is mondta, hogy szívesen megkérdezne mostani egyetemistákat is arról, hogyan képzelik el a családalapítást, a gyermekvállalást. Jó lenne látni, mit tartanak fontosnak, hogyan gondolkodnak, milyen célokat fogalmaznak meg maguknak azok a fiatalok, akik a jövő családjait alapítják majd – fejtegette az államtitkár. A januártól bevezetett új családtámogatási formákról egyébként úgy fogalmazott, elsősorban a korai gyermekvállalást hivatottak segíteni.

Bevezettük a harminc év alatti anyák szja-mentességét, az idei évtől elengedjük a teljes fennálló diákhitel-tartozását a harminc év alatti édesanyáknak, ha felsőoktatási tanulmányaik alatt vagy azok befejezése után két éven belül gyermeket szülnek vagy fogadnak örökbe, valamint a tartósan beteg vagy súlyos fogyatékossággal élő gyermeket nevelő családoknak további tízezer forintos családi adókedvezményt adunk az eddigi kedvezményeken felül – sorolta fel a családtámogatási rendszer új elemeit az államtitkár.

Borítókép: Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.