Életveszélyes állapotok a Baranyi Krisztina vezette Ferencvárosban

Több lépcsőfok is elmozdult abban a ferencvárosi önkormányzati bérházban, ahol a hátsó lépcsőház már évek óta használhatatlan, alá van dúcolva, életveszélyes állapotban van. A Drégely utca 12. szám alatt található társasházban negyven család él emberhez méltatlan, közegészségügyileg elfogadhatatlan körülmények között.

2023. 05. 31. 11:15
Életveszély Baranyi vezette Ferencvárosban
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lépcsőfokok billegnek, a két szomszédos lépcsőfok között rés van, emiatt a statikus életveszélyt állapított meg, előírta a lépcső aládúcolását az egyik bérházunkban

 – írta tegnap este a közösségi oldalán Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere. Az érintett ház a Drégely utcában található, abban a házban, ahol a hátsó lépcsőházat már évek óta nem szabad használni, mivel az ottani lépcsőt csak az aládúcoláshoz használt deszkák tartják, ki tudja, meddig.

Aládúcolt lépcsőház a Drégely utcában. Forrás: Szakértői vélemény

A lapunk által megismert szakértői vélemény szerint a másodikról a harmadik emeletre vezető lépcsőkaroknál több lépcsőfok egyértelműen billeg. A billegés szorosan összefügg azzal a tapasztalható ténnyel, hogy a lépcsőfokok jelentősen elmozdultak egymástól. 

Jól látszik az elmozdulás felülről, ahol a harmadik emeletre érkező lépcsőkarok egyes lépcsőfokai közé egy kulcsot gond nélkül be lehet csúsztatni. A mozgó lépcsőfokok jól azonosíthatók alulról is: a hornyokban eredetileg található habarcs kipergett, a felmosás során a víz a résen és a lépcsőfok alján végigfolyik. A szerkezet egyértelműen veszélyes. 

A lépcsőfokok billegnek, a két szomszédos lépcsőfok között rés van. Forrás: Szakértői vélemény

 

Mivel a szerkezet jelenleg használatban van, azaz a szerkezet közvetlenül veszélyeztet emberéletet, az életveszélyt is ki kell mondani. A kérdéses lépcsőt sürgősen alá kell dúcolni. 

A szekértői véleményben leszögezik, az életveszélyt megszüntető munkákat öt napon belül el kell végezni, addig pedig 

tilos a lépcsőn nehéz tárgyakat, bútorokat szállítani, a lépcsőn szaladni és ugrálni, továbbá kötelező a lépcsőn a fal mellett haladni.

Baranyi Krisztina pár hete még azt állította, az épület nem életveszélyes. Forrás: Facebook

A statikai szakvéleményt Árva Péter párbeszédes képviselő, építész állította ki, aki a dokumentumot elküldve a testületnek úgy fogalmazott: „Szóval kimondtam az életveszélyt.” Árva előírt menetrendje szerint Pataki Márton, a felújítást végző Ferencvárosi Vagyonkezelő és Városfejlesztő Zrt. vezetője – azonnal „megrendeli a lépcső dúcolását, amivel elhárul az életveszély (ezt akkor is meg kell csinálnunk, ha nyer az önkormányzat a lottón, és lesz hely kiköltöztetni az összes lakót, mert a kiköltözés terhe alatt sem lenne jó leszakítani a lépcsőt). Öt napot adtam a dúc elkészültére. Ha nem kezdi meg a munkát azonnal vagy az nem készül el, akkor köteles vagyok értesíteni a katasztrófavédelmet. Előírtam pár intézkedést a következő öt napra, azt gondolom, ezek betarthatók öt napig, és jelentősen csökkentik a baleset kockázatát.”

„Ha a lépcső leszakad öt napon belül, akkor igazam van, de sokáig ülök majd börtönben. Ha lépcső a 6. napon szakad le vagy később, akkor Pataki Márton ül egy darabig a börtönben.”

Árva Péter hozzátette, 

reméli, „a dolog profin megoldódik öt napon belül, és a dúcolat elkészültéig nem csinál belőle senki silány politikai játszmát”.

Gégény Péter, a kerület fideszes képviselője szerint Baranyi Krisztina és az őt támogató pártok belebuktak a kerület vezetésébe, az elmúlt négy év bebizonyította, hogy nem alkalmasak a feladatra. – 29 éven át, ciklusokon átívelően a városrehabilitáció folyamatos volt Ferencvárosban, viszont Baranyi regnálása alatt szinte teljesen leállt. A polgármester azt állította, hogy az ő egyedüli szövetségesei a ferencvárosi lakosok, mégsem hallgatja meg a kerületben élők panaszait – fogalmazott Gégény Péter lapunk kérdésére válaszolva. 

Állítása szerint az előző városvezetés egy átfogó, ötéves rehabilitációs programot dolgozott ki és hagyott hátra, amit a jelenlegi, baloldali többségű testület egyszerűen lesöpört az asztalról. – Ebben a programban az eredeti tervek szerint a ház lakóinak életkörülményei már 2020–2021-ben rendeződtek volna. Ehelyett még a saját rehabilitációs tervüket sem voltak képesek még részlegesen sem megvalósítani – mondta a képviselő. 

Felidézte, Baranyi Krisztina korábban úgy vélekedett, ezek a házak lakhatók és nem életveszélyesek, ezért hátrébb sorolták őket a felújítási ragsorban.

– Két hete, a legutolsó testületi ülésen frakciónk javaslatot tett a Drégely 10–12. és a Haller 54. azonnali kiköltöztetésére, megjelölve hozzá a pénzügyi fedezetet is. Baranyi és a baloldali képviselők nem szavazták meg ezt, azzal az indokkal, hogy az épületek nem életveszélyesek, és a lakókkal rosszat tennének, ha most költöztetnék ki őket

 – fogalmazott Gégény Péter.

A Drégely 12. szám alatt található önkormányzati bérházban évek óta áldatlan állapotok vannak, az épületet már 2021-ben bontásra ítélték. Lapunk korábban már járt a helyszínen, akkor meg is kerestük a polgármestert, hogy mik a kerület tervei az épülettel, választ azonban nem kaptunk.

 

Borítókép: A Drégely utca 12. szám alatti önkormányzati bérház (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.