Erdő Péter: Ferenc pápa tisztán látta az őt fogadó emberek hitét és odaadását

Erdő Péter bíboros összegezte Ferenc pápa látogatásának legfontosabb pillanatait.

Magyar Nemzet
Forrás: Index2023. 05. 10. 8:01
FERENC pápa; ERDÕ Péter
Pápalátogatás - Szentmise a Kossuth téren Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A szentatya látogatása csodálatos emléket hagyott minden magyarban. Jelenléte arra ösztönzött bennünket, hogy együtt dolgozzunk nagy és nemes célokért. Ezek a célok például a társadalmon belüli kohézió és a béke, az európai béke” – közölte az Index véleménycikkében, melyet Erdő Péter bíboros írt. 

Erdő Péter szerint: „Ferenc pápa a hozzánk intézett szavaival − a kereszténység legjobb hagyományát követve − megerősítette a béke értékét. Egyesek azt mondják, hogy Magyarország Európa szívében van. Ha megnézzük, hogy mi volt az Európai Közösség alapító atyáinak gondolata, akkor sok egyezést találunk: béke, a népek méltóságának elismerése és a tiszteletteljes együttélés, valamint együttműködés az emberi értékekért” – sorolta a bíboros, majd hozzátette:

„Nem mondanám, hogy Magyarország messze van Európától.”

A bíboros a publicisztikájában elmesélte, az egyes találkozásokat követően a szentatya örömmel osztotta meg vele, hogy milyen jóleső érzés neki megtapasztalni azt, hogy nálunk élnek az európai, keresztény értékek. 

Ezt követően az írta: „Ferenc pápa sokat foglalkozik Európával és annak lelkével. 2014-ben az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa elnökeként elkísérhettem Strasbourgba, ahol beszédet mondott az Európai Parlamentben és az Európa Tanácsban. Már akkor is tükröt tartott hallgatóságának, és felhívta a figyelmet, hogy térjünk vissza az alapító atyák értékeihez.”

Ferenc pápa beszédeinek fontosságát hangsúlyozva a bíboros úgy fogalmazott, azok mondanivalójának súlya volt, és ezt a magyar emberek magukénak érezték. A fiatalokhoz intézett tanácsait már sok közösségben elmagyarázták és elmélyítették, és mint ahogyan a bíboros írta, azt tapasztalják, a szentatya szavaiból egy mozgalom indult el.

Erdő Péter megemlítette, hogy a szentatyának a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen elmondott beszéde a digitalizációról is komoly jelentőségű, ahol azt hangsúlyozta, hogy

 a technológiai fejlődésnek az emberiséget kell szolgálnia, és nem fordítva.

A bíboros kiemelte, Ferenc pápa fontosnak tartotta, hogy a Vakok Boldog Batthyány-Strattmann László Katolikus Szociális Intézményében is látogatást tegyen. Nekik gyengédségét és közelségét mutatta meg. 

A szentatya gesztusokkal is kifejezte mély tiszteletét azok iránt, akik ezeket a gyermekeket gondozzák, különösen az egészségügyi dolgozóknak mondott köszönetet.

Erdő Péter azt is leírta, ezeken kívül számos más szimbolikus gesztust is láthattunk a pápától: például a püspökökkel, papokkal, katekétákkal és másokkal való találkozás során a Szent István-bazilikában. 

Az idős Brenner József atyának kettejük mély együttérzéssel teli kapcsolatában kezet csókolt, s ugyanezt tette a szentatya Szent István király ereklyéjével is.

„Ferenc pápa boldog volt Magyarországon. Teljesen tisztán látta az őt fogadó emberek hívő és szeretetteljes odaadását” – zárta sorait Erdő Péter bíboros. 

Borítókép: Erdő Péter bíboros és Ferenc pápa (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.