Következő mérkőzések
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Olaszország
21:002024. június 15.
Albánia

Fellélegezhetnek a fúrt kutak tulajdonosai

Az Országgyűlés előtt van az engedélyeztetés szabályainak módosításáról szóló indítvány.

Magyar Nemzet
2023. 05. 18. 9:02
Bhaktapur, 2021. március 22. A csatornarendszer hiánya miatt vödörrel merítenek vizet egy hagyományos kútból a nepáli Bhaktapurban 2020. március 22-én. Ezen a napon van a víz világnapja, amelynek célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a mindenki számára elérhetõ tiszta víz fontosságára és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére. MTI/EPA/Narendra Sresztha Fotó: Narendra Sresztha
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pintér Sándor benyújtotta a parlamentnek azt a törvényjavaslatot, amely mentesíti az engedélyezési kötelezettség alól a 2024. január 1. előtt engedély nélkül létesített, ötven méternél nem mélyebb és vízzáró réteget nem érintő háztartási kutakat – írja a Hvg.hu. Továbbra is kell engedély ugyanakkor az új kutak létesítéséhez.

A vízgazdálkodási törvény módosításáról szóló törvénytervezetet május 10-ig lehetett véleményezni. A javaslat a vízkészletvédelmi szempontból védendő területek országtérképe alapján fő szabályként előírja, hogy az ötven méternél nem mélyebb és az első vízzáró réteget nem érintő háztartási kutak a vízügyi hatóságnak történő bejelentéssel létesíthetők, üzemeltethetők és szüntethetők meg. Csakhogy a tervezet megkülönbözteti a vízkészletvédelmi szempontból kockázatot nem jelentő területeket is, amelyek esetében 

szükségtelennek tartja a háztartási kutak engedélyezési kötelezettségének fenntartását.

Az indoklás szerint az ilyen kutak nem okoznak számottevő környezeti hatást, nem veszélyeztetik sem az ivóvízellátást biztosító jelenlegi, sem a távlati vízbázisok jó minőségét, sem pedig az azokból történő vízkivételt. Ebből adódóan a 2024. január 1. előtt engedély nélkül létesített, ötven méternél nem mélyebb és az első vízzáró réteget nem érintő háztartási és mezőgazdasági öntözési célú kutakat a törvényjavaslat teljeskörűen mentesíti az engedélyezési kötelezettség alól, és ezeket jogszerűen létesítettnek tekinti.

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Narendra Sresztha)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.