Most örülni fognak azok, akiknek fúrt kútjuk van

A kerti és a mezőgazdasági kutak bizonyos feltételek mellett mentesülhetnek az engedélyezési folyamat alól.

Magyar Nemzet
Forrás: Világgazdaság2023. 05. 03. 16:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felkerült a kormányzat honlapjára a törvénytervezet a vízgazdálkodásról szóló törvény módosításáról. Ezzel megkezdődött a társadalmi egyeztetés folyamata, az észrevételeket május 10-ig lehet eljuttatni az illetékeseknek – írja a Világgazdaság

A tervezet a vízkészletvédelmi szempontból védendő területek országtérképe alapján fő szabályként azt rögzíti, hogy

az ötven méternél nem mélyebb és az első vízzáró réteget nem érintő háztartási kutak a vízügyi hatóságnak történő bejelentéssel létesíthetők, üzemeltethetők és szüntethetők meg.

Ez a szabály tehát csak a vízkészletvédelmi szempontból védendő területeken fúrt kutakra áll. 

Csakhogy a tervezet megkülönbözteti a vízkészletvédelmi szempontból kockázatot nem jelentő területeket is, amelyek esetében

szükségtelennek minősíti a háztartási kutak engedélyezési kötelezettségének fenntartását.

Vagyis ezek a háztartási kutak megúsznák a teljes engedélyezési-bejelentési procedúrát. Az indoklás szerint azért, mert az ilyen kutak nem okoznak számottevő környezeti hatást, továbbá nem veszélyeztetik sem az ivóvízellátást biztosító jelenlegi, sem a távlati vízbázisok jó minőségét, sem pedig az azokból történő vízkivételt. Éppen ezért a 2024. január 1. előtt engedély nélkül létesített, ötven méternél nem mélyebb és az első vízzáró réteget nem érintő háztartási és mezőgazdasági öntözési célú kutakat a törvényjavaslat teljeskörűen mentesíti az engedélyezési kötelezettség alól, és ezeket jogszerűen létesítettnek tekinti.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.