Gyomorforgató állapotok uralkodnak a felújított Rákóczi téren, ötvenmilliós vécé lesz a megoldás?

Minden bokor alján van egy kis ürülék üres alkoholosüvegek és -dobozok társaságában.

Magyar Nemzet
2023. 05. 16. 10:10
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Borzalmas állapotok uralkodnak az átkosban örömtanyaként elhíresült Rákóczi téren, amelyet néhány évvel ezelőtt, a 4-es metróval együtt felújítottak – írja a Metropol.

Ma azonban egészen más képet nyújt a tér, mint négy évvel ezelőtt: hajléktalanok tengetik napjaikat a metrólejáró és a játszótér környékén – derült ki a Metropol helyszíni riportjából. 

Állandósult a kosz és a szemét; a hajléktalanok toalettként használják a tér egyik játszótérhez közeli pontját. 

Az általuk önkényesen erre kijelölt helyet tíz nappal ezelőtt takarították utoljára ehhez szükséges nagy nyomású géppel – azt is csak azért, mert „egy járókelő beszólt az önkormányzatba telefonon”. – Rendszeres takarítás nincsen, annak ellenére, hogy iszonyatos mennyiségű ürülék található ott szinte mindennap – mondta el egy téren dolgozó kukás a Metropol munkatársainak.

Azért sincs ez jól, mert közeleg a negyvenfokos nyár, ami megágyaz a fertőzéseknek. Ráadásul a pár méterre levő játszótéren kisgyerekek vannak, akik elkaphatnak mindent, amit csak a szél visz

– panaszolják a helyiek. A probléma még fokozódik, mert nemcsak az imént említett területet használják mellékhelyiségként, minden bokorban találunk végterméket, ráadásul üres alkoholosüvegekkel és -dobozokkal együtt. A sokat emlegetett játszótéren pedig a Metropol kollégái szintén ürüléket találtak. Mint megtudták egy kisunokás nagymamától, „az bizony már három napja ott van…” 

„Pikó Andrásék úgy hoznak döntéseket, mint a társasjátékozó gyerekek”

Vörös Tamás, a józsefvárosi Fidesz–KDNP frakcióvezetője szerint a baloldali többségű józsefvárosi testület nemcsak a hajléktalanokra gondolva építi a drága toalettet, hanem minden járókelőnek.  

Pikó András és a baloldali képviselők úgy hoznak döntéseket a kerületben, mint a gyerekek, akik társasjátékoznak. Az ötvenmilliós vécé létesítése mögött például semmilyen számítás, költségterv nincsen. Egyszer csak kitalálják, hogy legyen egy illemhely, és megszavazzák maguknak. Azzal már nem foglalkoznak, hogy ha azt akarják elérni, hogy az tiszta és rendezett maradjon, hogy a járókelők szívesen használják, akkor azt őriztetni kell. Az sem értelmezhető, hogy miért a térre akarnak egy új épületet felhúzni, amikor ott van a Rákóczi téri csarnok. Egyszerűbb, logikusabb és olcsóbb is lenne arra költeni, hiszen a piac üzemelteti alapvetően is

mondta el a helyi politikus a Metropolnak, hozzátéve: „Pikó Andrásék már belebuktak egy közvécé-telepítési programba. Toi-Toiokat telepítettek közterületekre, amik aztán borzasztó állapotokat okoztak, fel is kellett számolni egy részüket. Ahelyett, hogy még a fideszes Sára Botond polgármestersége alatt felújított vagy létesített vadiúj illemhelyeket üzembe helyezték volna, mert ez sem sikerült. A józsefvárosi önkormányzatnak inkább rendet kellene tartania a fővárossal együtt. Azoknak a hajléktalanokkal foglalkozó lobbista szervezeteknek pedig, akik politikailag és minden módon támogatják Pikó Andrást, nem nyilatkozatokat kellene írogatniuk, hanem el kellene végezniük a munkát, hogy felszámolják az évek óta fennálló áldatlan állapotokat”.

Borítókép: A Rákóczi téren uralkodó állapotok (Fotó: Metropol)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.