Újabb, a baloldalhoz köthető intézet kutatta ki, hogy továbbra is utcahosszal vezet a Fidesz

Egy párt támogatottságának ilyen mértékű stabilitása inkább kivétel, mint főszabály a baloldali kutatóintézet szerint.

Magyar Nemzet
2023. 05. 31. 13:31
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Idea Intézet 2023. április 27. és május 19. között készített reprezentatív közvélemény-kutatásának eredménye azt mutatja, hogy teljesen befagyott a pártok támogatottsága. A legnagyobb támogatottsággal a Fidesz–KDNP rendelkezik (harminc százalék) a teljes, választókorú népesség kategóriájában, a második a Demokratikus Koalíció (12 százalék), a harmadik pedig a Mi Hazánk Mozgalom (hat százalék). Hasonló sorrend mutatható ki a biztos szavazó pártot választók körében, ahol a 48 százalékos Fideszt a 19 százalékos DK és a kilencszázalékos Mi Hazánk követi.

Az Idea Intézet mérése szerint önállóan indulva négy párt jutna be a parlamentbe az ellenzéki oldalról. Forrás: Idea Intézet

A baloldali intézet kifejti: a Fidesz támogatottsága változatlan a teljes, választókorú népesség körében. A hegemón pártra 2023. május folyamán a választókorú népesség harminc százaléka szavazna. A legszűkebb, ugyanakkor legaktívabb választói rétegben, a biztos szavazó pártot választóknál elhanyagolható elmozdulás történt, így a Fidesz támogatottsága 48 százalékon áll. Hozzáteszik: a 2022–2026-os ciklusban a kormányzópárt pontosan ugyanott áll, ahol négy éve az EP-választások időszakában. 

Egy párt támogatottságának ilyen mértékű stabilitása inkább kivétel, mint főszabály

– teszik hozzá.

 

Nincs érdemi mozgás a baloldalon

Az ellenzéki oldalon 2023 áprilisához képest elhanyagolható, érdemi preferenciaváltozást nem eredményező választói mozgások történtek. Az Idea Intézet mérése szerint önállóan indulva négy párt jutna be a parlamentbe, sorrendben a Demokratikus Koalíció (12 százalék), a Mi Hazánk Mozgalom (hat százalék), a Momentum Mozgalom (öt százalék), valamint az MKKP (öt százalék). A Magyar Kétfarkú Kutya Párt először érte el a parlamenti bejutási küszöböt az intézet méréseiben. A jelenleg parlamenti mandátummal rendelkező többi ellenzéki párt támogatottsága továbbra is azonosan egy-két százalékpont, 

így messze állnak az önálló bejutás esélyétől. 

A biztos szavazó pártot választók körében a mikropártok közül az MSZP három százalékon áll, a Jobbik és az LMP két-két, míg a Párbeszéd egyszázalékos támogatottságú. Ebben a szűk, de politikailag aktív választói szegmensben továbbra is a Demokratikus Koalíció a legerősebb ellenzéki párt (19 százalék). Mögötte kilenc százalékkal a Mi Hazánk, majd a Momentum Mozgalom (nyolc százalék) következik. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt ebben a kategóriában is elérte, illetve hajszállal meghaladta a parlamenti bejutási küszöböt (hat százalék).

Nemrégiben egyébként a liberális Republikon Intézet is arra jutott, hogy a Fides–-KDNP támogatottsága egy évvel a választások után is ötven százalék körül mozog.

Borítókép: Küldöttek a Fidesz kongresszusán (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.