Friss kutatás: csökkenni kezdett a DK támogatottsága a baloldali intézet szerint

A Fidesz támogatottsága a biztos pártválasztók körében továbbra is 50 százalék körül van.

Magyar Nemzet
Forrás: telex.hu2023. 05. 15. 9:06
2023.03.15. Dobrev Klára és Gyurcsány Ferenc (Fotó: Mirkó István) Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fidesz–KDNP támogatottsága áprilisban is stabil volt, a DK visszaesett, a Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak pedig egyre több szimpatizánsa lett

– derül ki a Republikon Intézet legfrissebb pártpreferencia-kutatásából. Az április 21–28. között végzett felmérés eredményei szerint a Fidesz–KDNP változatlanul 34 százalékon állt a teljes népesség körében. A pártválasztók körében 48 százalék a koalíció támogatottsága, egy százalékponttal magasabb, mint márciusban. A Fidesz–KDNP a téli visszaesése után tehát stabilizálódni tudott; a múlt hónapban szintén 34 és 47 százalékot mértek a pártszövetségnek.

A Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció támogatottsága a teljes népesség körében 2, a pártválasztóknál 3 százalékpontot zuhant, jelenleg 12, illetve 17 százalék szavazna a pártra. Mivel 2022 óta ilyen visszaesés nem történt, a Republikon szerint ennek hátterében az állhat, nem tetszett áprilisban a választóknak, hogy Gyurcsány Ferenc és a DK nyíltan támadta Karácsony Gergely főpolgármestert, és meglebegtette, hogy ellenjelöltet indítana Budapesten

– fejtették ki a kutatásban. 

A hónap nyertese ugyanakkor a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, mivel a teljes népesség körében 1, a pártválasztók körében 2 százalékponttal nőtt a párt támogatottsága, így 4 és 5 százalékon áll. Ez azt jelenti, hogy a párt most először eléri a parlamenti küszöböt. A Republikon szerint ugyanakkor fontos figyelembe venni azt a visszatérő tapasztalatot, hogy a szavazás napján hajlamosak gyengébben szerepelni.

A Momentum támogatottsága a márciusi fellendülést követően kismértékben visszaesett, 1-1 százalékpontot veszítettek mind a teljes népesség, mind a pártválasztók körében, jelenleg 5, illetve 7 százalék szavazna a pártra. A kisebb ellenzéki pártok támogatottsága szintén stagnált vagy minimális eltérést mutatott: az MSZP továbbra is 3 százalékon áll a teljes népesség, 5 százalékon a pártválasztók között, az LMP változatlanul 3, illetve 4 százalékos támogatottsággal bír, a Párbeszéd szintén stagnál, 1 és 2 százalékon áll, a Jobbik hosszú idő után először minimális, 1-1 százalékpontos erősödéssel 3 és 4 százalékos támogatottságot tudhat magáénak 

– derült ki a felmérésből. 

A Mi Hazánk továbbra is stagnál, a teljes népesség körében 1 százalékponttal csökkent a támogatottsága, 5 százalék szavazna rá, a pártválasztók körében változatlanul 8 százalékpontos támogatottsággal bír a baloldali intézet szerint.

Borítókép: Dobrev Klára és Gyurcsány Ferenc (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.