Karácsony Gergely újabb gesztust tett Gyurcsány Ferenc kiengesztelésére

Mióta március végén elhangzott Gyurcsány Ferenc kritikája Karácsony Gergelyről – mely szerint nem száll szembe elég határozottan a kormánnyal –, a főpolgármester igyekszik a DK elnökének kedvére tenni. Az úgynevezett budapesti lakógyűlésen például komoly megbízás jutott a DK udvari beszállítójának, a Crevocorp Kft.-nek.

2023. 05. 15. 5:30
KARÁCSONY Gergely; Balázs Péter; GYURCSÁNY Ferenc
Budapest, 2018. április 4. Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje (b) és Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke kezet fog a Válasszunk! 2018 (V18) fórumán a budapesti Benczúr szállodában 2018. április 4-én. Jobbra Balázs Péter, a V18 elnöke. MTI Fotó: Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Karácsony Gergely főpolgármester újabb gesztust tett Gyurcsány Ferenc DK-elnöknek azzal, hogy budapesti lakógyűlés nevű politikai akciójának lebonyolításába bevonta a DK-közeli Crevocorp Kereskedelmi és Szolgáltató Kft-t.  

Erre azért lehetett szüksége a főpolgármesternek, mert Gyurcsány Ferenc nemrég egy interjúban kilátásba helyezte: a jövő évi önkormányzati választáson nem támogatják Karácsonyt, hanem saját jelöltet indítanak. A Spirit FM márciusi műsorában  a DK elnöke azt hangoztatta, hogy végső soron tárgyalásos úton döntenek a főpolgármester-jelölt személyéről, ám az előválasztás lehetőségét sem zárta ki. Akárhogy is döntenek, a DK az ellenzék legnagyobb támogatottságú pártja, így döntő szava lesz abban, hogy ki legyen az aspiráns a 2024-es helyhatósági választáson.

Karácsony Gergely nem engedte el a füle mellett a figyelmeztetést, az utóbbi hónapokban egyre élesebb hangnemben támadja a kabinetet, ami nem marad válasz nélkül. Ilyen volt például a Lánchíd ügye, ahol Karácsony nem engedné vissza az autóforgalmat a hídra, enélkül azonban – egy korábbi megállapodás alapján – a kormány nem utalná át a felújításra szánt állami pénzeket. A főpolgármester nemrég Varga Mihály pénzügyiminiszterrel vitázott arról, hogy mennyi forrása volt a fővárosnak 2019-ben, miután átvették Budapest vezetését Tarlós Istvántól. A csütörtöki kormányinfón pedig ismét a Lánchíd került előtérbe, amelynek kapcsán Karácsony Gergely Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterrel folytatott csörtét.

A konfliktus erőteljesebb felvállalása mellett úgy tűnik, hogy Karácsony más gesztusokat is kénytelen tenni, hogy elnyerje Gyurcsány Ferenc szimpátiáját. Ebbe a sorba illeszkedik a már említett Crevocorp Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. felkérése a budapesti lakógyűlés lebonyolításába.

Az Opten cégadatbázisban található adatokból az látszik, hogy a cégnek jellemzően a választási évek környékén fut fel a forgalma az előző évihez képest. Így kiemelkedő üzleti év volt számukra 2019 – az önkormányzati választások éve –, valamint 2021 is – az országgyűlési választásokat megelőző év –, amelynek nyarától már gőzerővel kampányolt a baloldal. Ekkor a Crevocorp nettó árbevétele például 116 százalékkal nőtt az előző évihez képest, míg az adózás előtti eredménye 242 százalékkal volt magasabb. Fő tevékenységi körükbe nyomdai szolgáltatások és reklámügynöki tevékenység tartozik.

A cég az elsők között kapott megrendelést a Demokratikus Koalíció pártalapítványától – az Új Köztársaságért Alapítványtól – annak 2015-ös megalakulása után, amikor úgynevezett roll upot szállított a pártnak. (Ezek afféle talpakon álló, feltekerhető molinók, jellemzően a párt vagy az alapítvány logójával).

A Crevocorp a baloldal 2019-es budapesti választási győzelmei után kapott komolyabb megrendeléseket is a DK által vezetett kerületektől. Így például hétmillió forintért szerződtek a László Imre DK-s polgármester által vezetett újbudai önkormányzattal nyomdai feladatokra, de a Niedermüller Péter által vezetett VII. kerület is több szerződést kötött a vállalkozással. A baloldali vezetésű II. kerületben szintén 7,2 milliós megbízást kaptak, de a Crevocorp készítette Márki-Zay Péter szórólapjait, reklámanyagainak egy részét is az országgyűlési választások alkalmával.

A gazdasági társaság számos további megbízással is büszkélkedhet, a cég a baloldal udvari beszállítójává vált az elmúlt években. A teljesség igénye nélkül: a Crevocorp készítette a Friedrich Ebert Stiftung és a Párbeszédhez kötődő Megújuló Magyarországért Alapítvány közös kiadványát, amely lakhatási kérdésekkel foglalkozik; a társaság nyomtatta a Demokratikus Koalíció ingyenes kiadványát, az Európai Magyarokat, amelyben Dobrev Klára és a DK képviselőjelöltjeinek programját mutatták be; a XV. kerület számára dolgoztak az Óvodai Hívogató nevű újság megjelenésén; de a cég neve szerepel az Európai Szocialisták és Demokraták európai parlamenti képviselőcsoport szerződéslistájában is, tőlük két megbízásért közel 71 ezer eurót kapott a cég.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a Karácsony Gergely által kitalált budapesti lakógyűlés kapcsán végzett „borítékolást” mennyiért vállalta a DK-hoz köthető gazdasági társaság.

A Crevocorp tulajdonosa Gerő-Gurka Boglárka, aki érdekelt még a gödi székhelyű PLEXprint Kft.-ben is. A budapesti lakógyűlés lebonyolításába ezt a céget is bevonták, ám közvetetten: a címzett levélküldemények legyártásának feladatát a Magic Digital Kft. kapta meg. Ennek a cégnek az egyik tulajdonosa a PLEXprint Kft., így Gerő-Gurka Boglárka több munkafolyamatból is profitál.

Érdekesség, hogy Gerő-Gurka neve rendszeresen feltűnik a Tarján Neked salgótarjáni helyi kiadvány impresszumában, amit a REMEK Salgótarjáni Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. ad ki, valamint a Magic Group Kft. végzi a nyomdai munkálatait. Az impresszum alapján ez utóbbi cégnek az „ügyvezetője” Gerő-Gurka Boglárka, 2021 decembere óta, ám ennek nyoma sincs az Opten cégadatbázisában. Ezt az időszakot megelőzően 2020 márciusáig visszamenően a Crevocorp Kft. végezte a kiadvány nyomdai munkáit. Salgótarjánt Fekete Zsolt MSZP-s polgármester vezette az előző és vezeti a mostani ciklusban is.

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTI /Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.