Emiatt fájhat a fejünk ma: felhőszakadás, jégeső, viharos szél vár ránk

Akár villámárvizeket is okozhat helyenként a sok csapadék.

Magyar Nemzet
2023. 05. 17. 7:01
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma is mozgalmas, csapadékos nap várható. Sok, főként gomolyfelhő lesz felettünk, de rövidebb időszakokra az ország jó részén már kisüthet a nap – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzésében

A portál tájékozttása alapján összességében többfelé valószínű zápor, zivatar, illetve eső is. Emellett fontos, hogy a barnával színezett részeken erős, a Dunántúl nyugati tájain napközben viharos lehet az északi szél.

A maximumok a szeles Nyugat-Dunántúlon 11 és 15, míg másutt általában 18 és 23 fok között alakulnak.

Figyelmeztetés van érvényben

Hajnalban, reggel kelet felől sodródhatnak be intenzívebb záporok mellett zivataros gócok. A kísérőjelenség főleg intenzív csapadék formájában várható, emellett jégeső és néhol viharos szél is lehet – tájékoztat a Met

Szerdán főként a keleti térségben és a középső országrészben várhatók nagyobb számban zivatarok, amelyek akár villámárvizeket is okozhatnak. Heves zivatarok mindkét nap előfordulhatnak erősen viharos szél és nagyobb méretű jég kíséretében. Az egyre nagyobb területen megerősödő északi, északnyugati szelet az Észak-Dunántúlon 60-80 km/h közötti viharos lökések kísérik.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat heves zivatarok, széllökések és felhőszakadások miatt figyelmeztet, 

kettes fokozatú, narancssárga figyelmeztetés van érvényben Csongrád-Csanád vármegyében, Heves vármegyében és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében.

Zivatarok miatt első fokozatú, citromsárga figyelmeztetést adtak ki 11 vármegyére, többek között Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, és Tolna vármegye is érintett. Viharos széllökések miatt egyes fokozatú figyelmeztetést adtak ki három vármegyére. A várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 kilométer per órát Győr-Moson-Sopron, Vas és Veszprém vármegyében.

A hidegfronti hatás mellett a helyenként megélénkülő szél és helyi záporok, zivatargócok miatt tapasztalható légnyomás ingadozás sokaknak okozhat kellemetlenséget – olvasható a Köpönyeg orvosmeteorológiai előrejelzésében

Az olyan általános tünetek mellett, mint a tartós, migrénes fejfájás, az ingerlékenység, az alvászavar, a koncentrációs problémák, várhatóan erősödni fognak a krónikus betegségek tünetei is. Az arra érzékenyeknél vérnyomás-ingadozás, szédülés jelentkezhet. 

A korábbi műtéti hegek, csonttörések érzékennyé, fájdalmassá válhatnak. Ajánlott esernyőt, esőkabátot is magunkkal vinni, mert elázás esetén magas a megfázás, felfázás esélye!

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.