Kordonbontás helyett Gyurcsány Ferencék majálisra csábítanak

Míg a Momentum a felmérések, de még a baloldali pártok szerint is kudarcos módon folytatja az erőszakos kordonbontást, Gyurcsány Ferencék inkább országszerte majálisozni hívják a szimpatizánsokat. „A DK-több mint párt. A DK közösséget teremt” – hangoztatja a bukott miniszterelnök, akinek felesége, Dobrev Klára már február óta országos kampánykörútba kezdett.

Bákonyi Ádám
2023. 05. 19. 4:47
DK majális 2019.05.01.
DK majális Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sokat emlegetett DK–Momentum-versenyben látványosan eltérő kampánystratégiával próbálja megszólítani az ellenzéki szimpatizánsokat a két párt.

Ezen a hétvégén az ország 24 helyén tartunk majálisokat vagy éppenséggel családi napot. Nem csak politikából áll az élet. Egyszerűen jó együtt lenni, játszani, szórakozni, beszélgetni családról, hétköznapokról

 – jelentette be a közösségi oldalán Gyurcsány Ferenc, hozzátéve, hogy nyilván nem tudnak kibújni a bőrükből, így aki akar, politizálhat is velük a rendezvényeken. 

„A DK-több mint párt. A DK közösséget teremt. Jó szándékú, nyitott emberek helyi közösségeit. Ezért tartunk országszerte majálist ezen a hétvégén” – hangoztatta a bukott miniszterelnök, jelezve, hogy több helyszínen vele is lehet majd találkozni.

„Te mit csinálsz most hétvégén? Én biztosan ott leszek a DK-majálisokon” – ezzel a felütéssel természetesen Dobrev Klára is invitált a közösségi oldalán. 

Fontos megjegyezni ugyanakkor, hogy Gyurcsány felesége a párt árnyék-miniszterelnökeként már február óta járja az országot.

Az Elhozzuk a reményt! szlogent viselő kampánykörút során Dobrev többek között járt már Pécsett, Nyíregyházán, Miskolcon, illetve Szombathelyen is. Gyurcsány Ferenc felesége egyúttal plakátkampányba is kezdett. 

Mindeközben „a kordonbontás rendszerbontás”, „amíg áll a kordon, addig dolgunk van” csatakiáltással a Momentum folytatja erőszakos akciósorozatát a karmelitánál. 

Teszik ezt annak ellenére, hogy a kormánypártisággal aligha vádolható Závecz legutóbbi felmérése szerint a párt az utóbbi három hónapban sem tudta növelni támogatottságát, éppen csak a parlamenti küszöbön, öt százalékon áll – azaz a kordonbontás teljes kudarcnak bizonyult.

Nem mellékes ugyanakkor, hogy ugyanezen felmérés alapján az egész baloldalon egyedül a DK-nál figyelhető meg enyhén növekvő tendencia, így Gyurcsány Ferencék jelenleg 13 százalékon állnak. 

De nem csak a közvélemény-kutatások cáfolják a Momentum erőszakos kampánystratégiájának helyességét.

A kordonbontást Ander Balázs, a Jobbik alelnöke is öncélú, kontraproduktív bohóckodásnak nevezte, ami elviszi a fókuszt a pedagógusokról. Hasonló véleményt fogalmazott meg Ungár Péter is, aki szerint „egyszerűen semmi köze egyes ellenzéki szereplők vágyának, hogy belekerüljenek az újságba ahhoz, hogy többet keressenek a pedagógusok”. 

Mint az LMP társelnöke fogalmazott, ez nem képviselet, hanem önzés, és „biztos vagyok abban, hogy az ellenzéki választók többsége kicsit kevesebb hisztit, forradalmáros-playt, magamutogatást vár el tőlünk”.

A Momentum erőszakos akcióinak Nagy Attila Tibor szerint sincs politikai haszna. – Orbán Viktor aligha a kordonbontás miatt fog megbukni – fogalmazott a baloldalhoz köthető politológus, aki szintén úgy látja, hogy a Momentum sikertelenül próbál erőt mutatni az ellenzéki oldalon zajló versengésben. Nagy Attila Tibor hangsúlyozta: a kordonbontásoknál nemhiába nincs ott a DK sem, amely inkább kormányprogramot akar írni őszre, és nem érdekük az, hogy utcai akciókban vegyenek részt.

Mindeközben tegnap a DK nyilvános búcsúztatót tartott a közelmúltban elhunyt Vágó István emlékére a Szent István parkban. Az eseményen beszédet mondott Gyurcsány Ferenc és Verebes István, a megjelentek között a DK vezető politikusain túl látható volt Karácsony Gergely főpolgármester és Eörsi Mátyás, az SZDSZ egyik alapítója is. 

Borítókép: Szocialista miniszterelnökként megbukott, de baloldali pártvezérként az élre tör (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.