időjárás 18°C Jusztina 2023. szeptember 26.
logo

Gyurcsány is elbúcsúzott Vágó Istvántól

Magyar Nemzet
2023.05.18. 18:17 2023.05.18. 20:54
Gyurcsány is elbúcsúzott Vágó Istvántól

– Kitűnő, okos, kellemes embertől búcsúzunk – mondta csütörtök délután Gyurcsány Ferenc a Szent István parkban, ahol a közelmúltban elhunyt Vágó Istvánra emlékezett a DK. 

Mint a párt elnöke fogalmazott: nem tudna egyszerű választ adni arra, ki volt Vágó István, mert sokarcú ember volt: zenész, nyelvzseni, szkeptikus, szabadelvű világutazó, illetve politikus „valahol az amatőr és a hivatásos határán”. – Végzettsége gyógyszerész-vegyészmérnök, egy tehetség, sokszínű ember volt – tette hozzá Gyurcsány. Kitért arra is, hogy Vágó Istvánt egy olyan zsidó származású magyar ember volt, aki eredetileg vallását nem gyakorló zsidó családból származott, akik akkor vették fel újra a vallást, amikor a vészkorszakban üldözni kezdték őket. Vágó csak felnőttként hallhatott először a család származásáról. Gyurcsány szólt arról is, hogy a DK-hoz való csatlakozása után szoros emberi kötelék jött létre közte Vágóval, aki a párt tagjaként megküzdött hegyvidéki önkormányzati mandátumáért és azért is, hogy a Demokratikus Koalíció elnökségének tagja legyen. 

Nélküle más lesz. Elveszik egy szín, egy mosoly, egy gesztus, egy tekintet 

– fogalmazott Gyurcsány Ferenc.

Vágó István sokrétűen homogén volt, szellemi, intellektuális, erkölcsi, közéleti értelemben egyetlenegy fordulat, cikk-cakk, elhajlás nem fedezhető fel a pályáján – jelentette ki a DK elnöke. Kilenc nyelven beszélt, érzelmes, kíváncsi, impulzív, szenvedélyes volt - emlékeztett vissza Gyurcsány Ferenc.
Kiemelte, hogy Vágó István 37 évig televíziózott, és ezalatt a műveltségi vetélkedők első számú műsorvezetője lett és maradt. Kvízmesternek hívták, amit ő, mint „kifejezést kifejezetten utált” – fogalmazott. Ateista volt, de mégis hitt. Hitt abban, hogy van különbség jó és rossz között, hitt az emberi méltóságban, a szabadságban, a racionalitás erejében és mindenekelőtt hitt az emberben.

Arra is kitért, hogy a műsorvezető 1994-től sokszor az SZDSZ környékén tűnt fel, de nem volt a párt tagja. Amikor "egyre sűrűbb lett a magyar közélet levegője 2010 után, akkor érkezett hozzánk" 

– fűzte hozzá.

A DK elnöke után Verebes István színházi rendező az elhunyt barátjaként szólalt fel. Mint mondta, néhány héttel Vágó halála előtt kiváló napot töltöttek együtt. – Az életben a horizont nagyon abszurd – idézte Ljudmila Ulickaja orosz írót. Mint mondta, a lét és nemlét igazságával szembesült a halálhír hallatán. 

Verebes István szerint Vágó István jó hangulatú ember volt, akinek a szája mindig mosolyra kanyarodott, nevetésre készült. Soha nem lehetett rajtakapni nemtelenségen és ezt tisztelte benne. Barátságuk alapját a humor, a jó modor és a tisztesség adta – fogalmazott a rendező. Emlékeztetett: Vágó kedvelte a bort, ő azonban utálja. Ezután kezébe vett egy pohárral az italból, és Vágó István emlékének adózva, illetve az összegyűltek egészségére ivott a megemlékezése végén. 

Borítókép: Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke, volt miniszterelnök és felesége, Dobrev Klára, a párt EP-képviselője és árnyék-miniszterelnöke Vágó István újságíró, televíziós műsorvezető, DK-s politikus nyilvános búcsúztatóján a XIII. kerületi Szent István parkban 2023.május 18-án. (MTI/Lakatos Péter)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.