Leszakad az ég, elmossa a hétvégét az eső + videó

A Kárpát-medence, így hazánk időjárását is egy mediterrán ciklon határozza meg. Elsősorban az ország nyugati felén lehet kiadós csapadékra számítani.

Magyar Nemzet
Forrás: MET2023. 05. 12. 6:57
eső, zivatar, felhőszakadás, időjárás
Debrecen, 2022. december 11. Egy jármû halad az összegyûlt csapadékvízben a Benczúr Gyula utcán Debrecenben 2022. december 11-én. Az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság közleménye szerint az erõs szél és a sok csapadék miatt a tûzoltók segítségére volt szükség országszerte, fák dõltek ki, pincék teltek meg vízzel. MTI/Czeglédi Zsolt Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az összefüggő felhőzet nagyobb eséllyel a déli, délnyugati megyékben gomolyossá válik pénteken. A csapadékzóna gyengül, de mögötte 

több hullámban érkeznek, illetve alakulnak ki záporos, zivataros csapadékgócok. 

Az északkeleti tájakon valószínű legkésőbb és legkisebb eséllyel csapadék.

Sokfelé kísérhetik élénk, helyenként erős széllökések a keleti, délkeleti szelet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 12 és 17 fok között alakul. A déli, délnyugati tájakon kissé melegebb is lehet. Késő estére 10 és 15 fok közé hűl a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

 

Kiadták a figyelmeztetést

Péntek délig a Bakony térségében, illetve az ország középső sávjában helyenként 20–25 milliméter körüli csapadék is összegyűlhet.

Napközben a Dunántúl déli, délnyugati területen lesznek kedvezőbbek a feltételek zivatarhoz. A zivatarokat szélerősödés, apró szemű jég és intenzív csapadékhullás kísérheti.

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

Általában 20–25 milliméter körül, lokálisan ennél nagyobb mennyiség is hirtelen lezúdulhat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést adott ki eső miatt Pest, Bács-Kiskun, Fejér és Tolna vármegyére, zivatar miatt Somogy és Zala vármegyére, eső és zivatar miatt Baranya vármegyére.

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

 

Milyen idő lesz hétvégén?

Csapadékosra fordul az időjárás a hétvégére. A szél élénk, időnként erős lesz, a hőmérséklet csúcsértéke pedig 13 és 21 fok között alakul – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzésében.

Fagymentes időre számíthatunk fagyosszentek alatt, ugyanis sok lesz felettünk a felhőzet. 

Ennek köszönhetően éjszakánként a fagyzugokban sem tud 0 fok alá hűlni a levegő. Emellett csapadék is több hullámban várható, egyes részeken jelentős mennyiség is hullhat.

Szombaton napközben délnyugat felől szakadozik, csökken, illetve gomolyosodik a felhőzet. Délutántól újabb felhőzet érkezik délnyugat felől. Elszórtan előfordulhat eső, zápor, helyenként zivatar is lehet. A keleti, délkeleti szél megélénkül. Hajnalban 7 és 12, délután 13 és 20 fok között alakul a hőmérséklet.

Vasárnap nagyrészt erősen felhős vagy borult lesz az ég. Az északkeleti tájakon eleinte vékony lehet a felhőtakaró, szűrt napsütés is valószínű. Délnyugat, nyugat felől egyre többfelé várható eső, zápor, helyenként zivatar. Estefelé délnyugat felől csökken a felhőzet, és alábbhagy a csapadék. A délkeleti, keleti szél élénk, időnként erős lesz. A hőmérséklet hajnalban többnyire 7 és 12, délután 13 és 22 fok között valószínű.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.