Mutatjuk, hogy hol tombol ma zivatarlánc

Ma elsősorban a középső országrészben várhatók nagyobb számban zivatarok, a legerősebb cellákat felhőszakadás, villámárvizek, viharos széllökések és jégeső is kísérheti.

Magyar Nemzet
Forrás: MET.HU, IDŐKÉP2023. 05. 17. 15:47
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma napközben elsősorban a középső országrészben várhatók nagyobb számban zivatarok, a legerősebb cellákat felhőszakadás, villámárvizek (>20-30 mm, lokálisan akár >40-50 mm) erős vagy viharos széllökések (50-70 km/óra, néhol esetleg > 70 km/óra) és jégeső (általában 1-2 cm, néhol akár 2 centiméternél nagyobb átmérőjű jégdarabok) is kísérheti.

Heves és Jász-Nagykun-Szolnok vármegye területére adott ki másodfokú riasztást felhőszakadásra az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) a mai veszélyjelzésében, amely szerint intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 50 millimétert meghaladó csapadék hullhat.

A többi vármegyében elsőfokú riasztás van érvényben felhőszakadásra.

Jelenleg a Duna–Tisza köze, a Cserhát és a Mátra térségében, illetve a Tisza vonalában tombol egy hosszan elnyúló intenzív zivatarlánc, ami az alábbi, az OMSZ által 15.40-kor kiadott radarképen is jól látható:

 

A zivatartevékenység még az éjszakai órákban is kitarthat − olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzésében.

 

Az egyre nagyobb területen megerősödő északi, északnyugati szelet az Észak-Dunántúlon 60-80 km/óra közötti viharos lökések kísérik.

Nyugaton és északnyugaton 11 és 16, máshol 17 és 23 Celsius-fok között alakulhat a csúcshőmérséklet.

Csütörtökön is marad még a barátságtalan, főként a középső és keleti országrészben többfelé esős idő, zivatarokra ezen a napon viszont már nem kell számítani. Az északi-északkeleti szél többfelé élénk, nyugaton és északkeleten erős lesz. A délutáni órákban 12 és 20 Celsius-fok közötti értékeket mérhetünk. Azonban a délkeleti területeken ismét labilizálódik a légkör, ezért itt kis eséllyel zivatarok is kialakulhatnak újra.

Pénteken már többfelé számíthatunk többórás napsütésre, de helyenként kisebb eső, zápor átmenetileg még kialakulhat. Nem lesz jelentős a légmozgás. Délutánra 17 és 26 Celsius-fok közé melegedhet a levegő, az alacsonyabb értékeket a legtovább felhős nyugati tájakon mérhetjük.

A hétvégén sok napsütésre van kilátás, az időnként megjelenő gomolyfelhőkből csak néhol alakulhat ki átmenetileg kisebb zápor, esetleg gyenge zivatar. Élénk, egy-egy helyen erős lehet a keleties szél. Kora nyárias időre, délutánonként 23-28 Celsius-fokos maximumokra van kilátás − írta az Időkép az előrejelzésében.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.