Mutatjuk, hogy merre csapnak le a zivatarok

Szerdán újra szárazabb levegő érkezik, a napsütés kerül túlsúlyba és kevesebb zápor, zivatar fordulhat elő.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, MET.HU2023. 05. 30. 18:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelenleg a főváros térségében, Fejér vármegyében, a Bakonyban és Zala vármegye környékén fordulnak elő záporok, illetve zivatarok hazánk területén, ami az Országos Meteorológiai Szolgálat 17.50-es radarképén jól látható:

 

A Kárpát-medencében a labilis légtömegben továbbra is kedvezők a feltételek záporok, zivatarok kialakulásához, de szerdán az anticiklon peremén újra szárazabb levegő érkezik, és így a napsütés kerül túlsúlyba.

Ma estig az erőteljes gomolyfelhő-képződésből még az ország több pontján − legkisebb eséllyel az Alpokalján és a Kisalföld nyugati részén − előfordulhat zápor, zivatar, néhol akár felhőszakadás is. Ezt követően estétől egyre többfelé csökken a csapadékhajlam, a gomolyfelhők többsége összeesik, a Dunától keletre éjszakára többfelé kiderülhet az ég, viszont a Dunántúl nagyobb része felhősebb maradhat.

Ott lecsengő jelleggel még holnap reggel is előfordulhat néhány zápor.

Holnap napközben a Dunántúlon is csökken a felhőzet, és ott is sok napsütés várható a képződő gomolyfelhők mellett, de délután a déli, délkeleti tájakon előfordulhat zápor, zivatar. Kedden zivataroktól függetlenül az Alpokalján néhol megerősödhet az északi szél, amelyet szerdán több helyen kísérhetnek élénk széllökések.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 10 és 15 fok között valószínű, az északi szélvédett völgyekben azonban pár fokkal hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán döntően 26 és 28 fok között várható.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.