Itt az év fagylaltja a Balatonnál, a sajtos-tejfölös lángos fagyi pedig különdíjas lett

A Balatoni Turizmusszövetség tizedik alkalommal hirdette meg a versenyt, amelyre összesen húsz fagylaltkölteményt nevezett tizenkét cukrászda.

Magyar Nemzet
Forrás: Likebalaton2023. 05. 20. 10:10
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A balatonalmádi Amaretto fagyizó tövises mangó sorbetja lett 2023-ban a Balaton fagyija. A sajtos-tejfölös lángos ízesítésű fagyi különdíjat kapott – írja a Likebalaton

Kerek évfordulóját ünnepli idén a Balaton fagyija verseny. A Balatoni Turizmusszövetség tizedik alkalommal hirdette meg a versenyt, amelyre összesen húsz fagylaltkölteményt nevezett tizenkét cukrászda, köztük balatonakarattyai, balatonalmádi, balatonfüredi, balatongyöröki, keszthelyi, marcali, balatonmáriafürdői, balatonboglári és balatonszemesi vendéglátóhely.

A versenybíráknak nem volt könnyű dolguk kiválasztani azt az egyet, ami a 2023-as évben a Balaton fagyija címet birtokolhatja, illetve, amiért készítője az üzletében kiállíthatja a vándorserleget.

A zsűri tagjai a balatonalmádi Amaretto fagyizó tövises mangó sorbet-ját választották meg 2023-ban a Balaton fagyijának, készítője Varga Tamás.

A pénteki versenyen különdíjat kapott a balatonmáriafürdői Vitorlás fagyizó sajtos-tejfölös lángos ízesítésű fagylaltja, a balatonfüredi Bagaméri fagyizó édes csalogány fagylaltja, valamint a balatonakarattyai Sissi fagyizó túrógombócos kompozíciója.

Az esemény az elmúlt években kiemelt médiafigyelmet kapott, a 2014. évi első verseny óta a nyertes fagylaltozók igazi turista zarándokhellyé váltak.

A fagyi olyan aktív turisztikai termék lett, amely jól illeszkedik a több évszakos Balaton programjaihoz, illetve a Balaton fagyija verseny azért is fontos, mert – bár a cukrász szakemberek jól ismerik egymást – kiváló szakmai fórumot és találkozási lehetőséget is teremt számukra

– mondta Fekete Tamás, a szövetség alelnöke.

A szervezők a Balaton fagyijának megválasztott finomságreceptjét mindenki számára elérhetővé, szabadon felhasználhatóvá teszik, így a Balaton régió bármely cukrászdája elkészítheti a nyertes fagylaltot, amelynek köszönhetően a régió jó minőségű kézműves fagylaltjai még nagyobb népszerűségre tehetnek szert.

Az eseménynek a gyenesdiási Bringatanya, a Somogyi Fagylaltműhely adta a helyszínt, amely idén nem indult a versenyen, de azt már több alkalommal megnyerte. Somogyi Renáta, a Bringatanya többdiplomás fagylaltmestere elmondta, az idei megmérettetés is bebizonyította, hogy mindig lehet tenni valami újat a pultba. Szerinte a versenyen indult fagylaltozók mindegyikét érdemes felkeresni.

Somogyi Renáta korábban már fagylaltjával ezüstérmet is szerzett a fagylaltok Európa-bajnokságán, és úgy véli, sok magyar kreáció európai szinten is megállja a helyét.

Ezt erősíti meg Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke is. Szerinte a Balaton és környéke cukrászati szempontból kiemelkedő, de ha kimondottan a fagylaltra gondolunk, akkor különösen erős régiónak számít, mindezt megerősíteni tudták az idei verseny szereplői is.

Princzinger Péter, Magyar Kerékpáros-szövetség elnöke elmondta, a kerékpárosok gyakorta célállomásként jelölik meg a cukrászdákat, miután a fagyis versenyen elindult cukrászdák jelentős része kerékpáros útvonal mentén működik, ezért itt a bringás turisták növekedése is várható.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.