Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Honvédségünk új utakra lép

A XXI. század elején hazánk és Európa biztonsági helyzete alapjaiban változott meg. Amennyiben nem teszünk meg mindent a tűzszünetért és a békéért, egész Európa újra lángokban állhat – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf kedden a budai Várban, a 175 éves a Magyar Honvédség emlékév első rendezvényén. A honvédelmi miniszter leszögezte: a nemzet létezésének fizikai tényezője az önálló magyar honvédelemben rejlik.

2023. 05. 16. 13:00
null
Fotó: Teknos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– 175 éves hagyományunk új utakra lép. Létrejött és ma zászlót kapott a Magyar Honvédség Területvédelmi Erők Parancsnoksága. A XXI. század elején hazánk és Európa biztonsági helyzete alapjaiban változott meg. Amennyiben nem teszünk meg mindent a tűzszünetért és a békéért, egész Európa újra lángokban állhat – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf kedden a budai Várban, a 175 éves a Magyar Honvédség emlékév első rendezvényén. 

zászlóátadás
A honvédelmi miniszter szerint a haderőfejlesztés lényege, hogy a honvédség képes legyen olyan elrettentőerő felmutatására, amellyel mindenkinek számolnia kell. Fotó: Teknős Miklós
A honvédelmi miniszter szerint a haderőfejlesztés lényege, hogy a honvédség képes legyen olyan elrettentő erő felmutatására, amellyel mindenkinek számolnia kell. Fotó: Teknős Miklós

A Mátyás-templomban tartott zászlóadományozási ünnepségen a honvédelmi miniszter leszögezte, a honvédségnek a mai viszonyok között is biztosítania kell a magyar emberek életét, kultúráját, biztonságát. Ezért megújult módon folytatják a már korábban megkezdett haderőfejlesztést. 

 

A magyar honvédséggel mindenkinek számolnia kell

Ennek lényege, hogy a lehető leghamarabb egy elrettentő erőt felmutatni képes haderőt építsenek fel, amellyel mindenkinek számolnia kell. – Ez a munka a folyamatosan bővülő eszközrendszerek és a növekvő harciszellem mellett a haderő szerkezeti fejlesztését is magával vonja. 

„Ilyen új szervezeti egység az idén április 15-én megalakult Területvédelmi Erők Parancsnoksága. Ez a parancsnokság fogja vezetni a már korábban megalapított kettő és az idén létrejött további öt területvédelmi ezredet”

– ismertette a tárcavezető. Mint mondta, az önkéntes területvédelmi tartalékos rendszer lehetőséget ad Magyarország fegyveres védelmére azoknak a hazafiaknak is, akik nem kívánják elhagyni polgári szolgálatukat, de aktívan részt akarnak venni a honvédelemben. Szalay-Bobrovniczky Kristóf kiemelte: a magyar honvédelem és a modern magyar nemzet születése egybeesik.

A nemzet és honvédelem összetartoznak, egymástól elválaszthatatlanok. A nemzet létezésének fizikai tényezője az önálló magyar honvédelemben rejlik 

–  mondta. A miniszter emlékeztetett rá: 1848. május 16-án jelent meg gróf Batthyány Lajos miniszterelnök kiáltványa, amelynek célja egy önálló reguláris haderő felállításának megkezdése volt, ami képes megvédeni a polgári fejlődés útjára lépett Magyarország önállóságát. 

Az eseményen átadták az április 15-én megalakult Magyar Honvédség Területvédelmi Erők Parancsnoksága csapatzászlóját. Fotó: Teknős Miklós

Megjegyezte: a kiáltvány nyomán alakult meg a honvédsereg, a Magyar Honvédség jogelődje, ezért ezen a napon ünneplik a jelen haderő születésnapját is, tisztelettel és kegyelettel emlékezve a hazáért fegyvert fogó egykori katonákra.

 

Kiemelkedő szerep a haza védelmében

Böröndi Gábor altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke arról beszélt, a tartalékos állománynak kiemelkedő szerepe van a haza védelmében. Hozzátette: 

a tartalékos katonák emellett a Magyar Honvédség nagykövetei is a lakosságnál, hitelesen tudják bemutatni a katonai létet és értékrendet.

Az ünnepségen ismertették Novák Katalin köztársasági elnök adományozó okiratát is, amelyben az államfő úgy fogalmazott: a csapatzászló a katonai becsület, bátorság és bajtársiasság jelképe, amely mélyen gyökerezik a magyar katonai hagyományokban, egybeforrt Magyarország történelmével és szabadságharcaival, alapvető szimbóluma honvédségünknek.

Borítókép: Szalay-Bobrovniczky Kristóf (Fotó: Teknős Miklós) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.