Ilyen hadsereget szeretne a honvédség új vezérkari főnöke

Böröndi Gábor, a honvédség vezérkari főnök-jelöltje az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága előtt azt mondta, hogy a harcászati felkészültség helyett a hadműveleti felkészültségre kell helyezni a hangsúlyt. Szerinte az orosz–ukrán háborúból tanulnia kell a honvédségnek. Magyarország védelme pedig nem a határnál kezdődik, ezért jóval messzebb kell tekintenünk. A bizottság támogatta Böröndi Gábor kinevezését.

2023. 05. 02. 14:47
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Harcképesebb, megváltozott harckultúrájú, modernebb hadseregre van szükség ebben a helyzetben, és ezért volt szükség változásra a vezérkari főnöki poszton – mondta Szalay-Bobrovniczy Kristóf honvédelmi miniszter kedden az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága előtt az Origó tudósítása szerint.

Böröndi Gábor,  honvédség vezérkari főnöke a meghallgatáson azt mondta, hogy a harcászati felkészültség helyett a hadműveleti felkészültségre kell helyezni a hangsúlyt. Fotó: Kormány.hu
Böröndi Gábor, honvédség vezérkari főnöke a meghallgatáson azt mondta, hogy a harcászati felkészültség helyett a hadműveleti felkészültségre kell helyezni a hangsúlyt. Forrás: Kormány.hu

Mint ismert, a honvédelmi miniszter előterjesztésére Novák Katalin köztársasági elnök csütörtökön azonnali, április 27-i hatállyal felmentette beosztásából Ruszin-Szendi Romuluszt, a Honvéd Vezérkar főnökét. A feladat ellátására a honvédelmi miniszter Böröndi Gábor altábornagyot, a Magyar Honvédség brüsszeli NATO és EU Katonai Képviselő Hivatalának vezetőjét javasolta. A Honvédelmi Minisztérium közleményéből kiderült: Böröndi Gábor altábornagy a legszélesebb körű parancsnoki és katonai vezetői háttérrel, a NATO-ban szerzett hadszíntéri tapasztalatokkal rendelkező magyar tábornok, volt vezérkarifőnök-helyettes. Elvégezte az Egyesült Államok és a NATO vezérkari akadémiáját, jelenleg pedig Magyarország brüsszeli katonai képviseletének vezetője a NATO-ban és az EU-ban.

 

A miniszter a háború elhúzódására számít

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a honvédelmi és rendészeti bizottság előtt kedden azt mondta, hogy a háború elhúzódására számít. A honvédelmi miniszter szerint a magyar haderőnek alkalmazkodnia kell ehhez a helyzethez. Harcképesebb, megváltozott harckultúrájú, modernebb hadseregre van szükség ebben a helyzetben, és ezért volt szükség változásra.

Böröndi tábornok lesz erre a helyzetre a megfelelő ember. Hadműveleti szintű szakértelemre van szükség a mostani helyzetben

− mondta a miniszter. A NATO egyik legnagyobb átalakulása zajlik jelenleg a tárcavezető tájékoztatása szerint. Hozzátette: ebben a helyzetben nagy szerepe van annak, hogy Böröndi tábornok jól ismeri ezeket a folyamatokat.

 

Harcászati szintről hadműveleti szintre lép a honvédség

− Harcászati szintről hadműveleti szintre lépünk, és ezért van szükség változtatásra − mondta egy kérdésre Szalay-Bobrovniczky. Hozzátette: mindezek mellett fiatalítás és szemléletváltás zajlik a hadseregben, és ezért is van szükség a mostani változtatásra a vezérkari főnök területén. Beszámolt arról is, hogy zajlanak a tárgyalások arról, hogy a magyar légierő lássa el bizonyos időközönként a szlovákiai légvédelmet, de erről még nincsen döntés. 

Böröndi Gábor arról beszélt, hogy katonacsaládból származik, és honvédkollégiumba járt. 

Kiképzett és felkészült ember nélkül nem működik jól a hadsereg − tette hozzá. A vezérkarifőnök-jelölt beszámolt arról is, hogy Afganisztánban találkozott először a nyugati katonai kultúrával, és ott látta először, hogyan vezetnek harcba egységeket. Szólt arról is, 38 évesen lett tábornok. 

A magyar katona felkészült, elkötelezett és motivált

− tette hozzá. Böröndi Gábor arról is beszélt, hogy egy új biztonsági architektúra kiépítésének a része az orosz–ukrán háború. Ez csak egy első lépés, hogy Európában változás előtt áll minden. Ahhoz, hogy a magyar emberek és a magyar állam biztonságban legyen, ahhoz több eszköz áll rendelkezésre. − Ha bizalmat kapok, akkor a legfőbb cél, hogy a hadsereg megfeleljen a kötelezettségeinek − mondta Böröndi. A tábornok beszámolt arról is, hogy Magyarország teljesítette a NATO vállalásait, így a hazai GDP két százaléka megy a védelmi költségekre. 

 

Magyarország védelme nem a határnál kezdődik, ezért jóval messzebb kell tekinteni

− Tanulni kell az orosz–ukrán háborúból, és a legfőbb tanulság, hogy a harcászati felderítést erősíteni kell − mondta Böröndi. Felderítés, erőpusztítás és a saját erő megvédése − ezek a legfontosabb elemek a sikeres harchoz Böröndi szerint. 

Jól működő vezetési rendszer nélkül a hadsereg nem működik

− mondta Böröndi. Kérdésre elmondta, hogy bár évtizedekkel ezelőtt kiléptünk a Varsói Szerződésből, de azóta útkereséseink voltak. A hazai tartalékos állományról azt mondta, hogy azok az adott területet jól ismerik, így sikeresebben védhetik. Olyan felkészítést kell nekik adni, hogy minél hatékonyabban tudjanak védekezni.

Vissza akarom hozni a magyar katonai gondolkodásba a nukleáris elrettentés fogalmát. Ezzel a katonai oktatáson hangsúlyosan kell foglalkozni

− mondta Böröndi Gábor. A jelölt arról is beszélt, hogy amit Nyugaton látunk és jó, azt adaptálni kell a hazai haderőbe. Böröndi beszámolt arról is, hogy Magyarország védelme nem a határnál kezdődik, ezért jóval messzebb kell tekinteni. 

− Azzal, hogy a Balkánon stabilizáló szerepet játszunk, azzal a magyar határt is védjük − emelte ki. 

− Az orosz–ukrán-háború megmutatta, hogy logisztikai támogatás nélkül nagyon súlyos vereséget lehet szenvedni. Éppen ezért a logisztikai felkészülés az egyik legfontosabb kihívás a haderő előtt − mondta egy másik kérdésre Böröndi. 

A bizottság nyolc igen és egy tartózkodás mellett támogatta Böröndi Gábor vezérkari főnöki kinevezését.  

Borítókép: Böröndi Gábor, a honvédség vezérkari főnöke (Fotó: Magyar Tartalékosok Szövetsége)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.