időjárás 23°C Medárd 2023. június 8.
logo

Szépen erősödik a debreceni tarka lámacsikó

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.05.25. 17:18 2023.05.25. 17:25
Szépen erősödik a debreceni tarka lámacsikó

A napokban újabb lámacsikó született a debreceni állatkertben, a kis kanca szépen erősödik és egyre aktívabb, noha a sok pihenés mellett még jó ideig igényli anyja gondoskodását – közölte az állatkert igazgatója.

Nagy Gergely Sándor tájékoztatása szerint a jövevény színezete az elmúlt években világra jött testvéreihez hasonlóan elöl fehér, hátul pedig sötétbarna, ami egészen azóta hagyománynak számít az intézményben, hogy fehér kancáihoz 2016-ban megérkezett Negro, a fekete csődör a kassai állatkertből.

A lámák kitűnően érzik magukat a Nagyerdő fái alatt, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy évről évre utódokkal gyarapodik a csapatuk a gondozók és a látogatók nagy örömére

 – tette hozzá.

Mivel a lámák egy csődörből és annak kancáiból álló csapatokban élnek, ivarérését követően a most még pár napos lámabébi is el fog költözni, de a nyár folyamán még egészen biztosan találkozhatnak vele a látogatók a Dél-Amerika-kifutósoron – jelezte Nagy Gergely Sándor.

A legnagyobb termetű újvilági teveféle, a vadon élő guanakóból háziasított láma immár világszerte népszerű haszonállat. A megfelelő környezetben nevelkedett egyedek barátságosak és érdeklődők, a közhiedelemmel ellentétben pedig csak fajtársaikat köpik le – őket is főként dominanciaharcok során –, így a békés és évről évre utódokkal gyarapodó debreceni csapattól nincs miért tartaniuk a látogatóknak – magyarázta a szakember.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.