West Balkán, Colectiv: a tömegrendezvények veszélyeire figyelmeztet a rendőrség

A tömegrendezvények veszélyeire hívta fel a figyelmet az Országos Rendőr-főkapitányság szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 05. 31. 18:49
null
Forrás: Origo/ Olvasói felvétel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Számos nemzetközi és hazai példa is mutatja, hogy a tömegrendezvények pánik esetén halálos áldozatokkal és sérültekkel járhatnak – hangsúlyozta Ricsei Tibor Zoltán, a Készenléti Rendőrség bevetési főosztályának vezetője.

Magyarországi példaként említette a West Balkán szórakozóhelyen 2011-ben bekövetkezett tragédiát, amikor három ember vesztette életét a tömegben, 14-en pedig megsérültek.

A West Balkán tragédiája továbbra is élénken él a magyar köztudatban, hiszen annak idején az eset kapcsán sokat szigorodtak a rendezvények létszámára és biztonsági körülményeire vonatkozó törvények. A 2011 júniusában történt tragédia során a biztonságos létszám kétszerese gyűlt össze a szórakozóhelyen, majd a türelmetlen tömeg a ruhatárhoz sietve a lépcsőn zsúfolódott össze. A ruhatár környékén valaki késelést kiáltott – ilyen azonban nem történt –, ezért pánik tört ki, az emeleten lévő tömeg pedig egyenesen a felfelé igyekvő tömegbe zúdult, így kontrollálhatatlan helyzet alakult ki, az emberáradat önmagát taposta halálra.

Hasonló eset történt 2015-ben a román fővárosban is, a Colectiv nevű szórakozóhelyen, ahol egy metálkoncert pirotechnikai eszközei miatt kigyulladt az épület, a menekülő tömegben pedig az égési sérülések, a füstmérgezés és egymás eltaposása miatt hatvanan meghaltak.

Közlése szerint az ilyen és hasonló esetek elkerülése érdekében mindenkinek annak tudatában kell részt vennie ezeken a rendezvényeken, hogy nemcsak önmagáért, de a körülötte lévő emberekért is felelős.

Ugyanakkor, ha lehet, mindenki előre tervezzen meg menekülő útvonalat magának, illetve tartsa be a helyszínt biztosító rendőrök és rendezők utasításait 

– mondta az ezredes.

Győrfi Pál az, Országos Mentőszolgálat szóvivője felhívta a figyelmet arra, hogy az OMSZ több évtizedes tapasztalattal rendelkezik a rendezvények egészségügyi biztosításában.

Abban az esetben, ha a rendezvényt előre bejelentették, akkor az OMSZ könnyen megközelíthető elsősegélynyújtó pontokat állít fel, illetve részletes mentési tervet készít. Ha spontán szerveződik a rendezvény, erre nincs lehetőség, így aki részt vesz ilyenen, fokozottan figyeljen társai biztonságára

– tette hozzá.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Origo/ olvasói felvétel)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.