A kormány a háborús helyzet ellenére is megőrzi Európa egyik legalacsonyabb személyi jövedelemadóját

A kormány háborús időkben sem tesz le arról, hogy támogassa a magyar vállalkozások munkahelyteremtését, fejlesztéseit és külpiacra lépését – jelentette ki a Pénzügyminisztérium keddi közleménye szerint Varga Mihály a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara nagyvállalati rendezvényén.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 06. 13. 20:30
Varga Mihály
Fotó: Kiss ANDRAS KRISTOF Forrás: Varga Mihály/ Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Varga Mihály pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy a kormány jövőre is alacsonyan tartja a munkát terhelő adók szintjét, megőrzi Európa egyik legalacsonyabb személyi jövedelemadóját és társasági adóját. Hozzátette, a kormány a gazdasági stabilitás megőrzése érdekében továbbra is támogatja a munkahelyteremtést, a termelékenységet, versenyképességet és energiahatékonyságot javító beruházásokat, valamint kiemelt figyelmet fordít a családok támogatására és az időskorúak megbecsülésére.

A tárcavezető rámutatott,

az államháztartás úgy biztosítja a gazdaságpolitikai célok forrásigényét, hogy tovább csökken a költségvetési hiány és az államadósság. Így idén 3,9 százalékra, jövőre 2,9 százalékra esik vissza a GDP-arányos deficit, az államadósság pedig a bruttó hazai termék 69,7 százalékára, jövőre 66,7 százalékára mérséklődik. A közlemény szerint a jövő évi költségvetésben 4 százalékos GDP-növekedéssel és 6 százalékos inflációval számolnak, és arra számítanak, hogy a Magyarországot illető uniós források mindegyike megérkezik.

Varga Mihály felhívta a figyelmet, az energetikai szankciók kapcsán felértékelődött az energiahatékonyság, ennek érdekében indította el a kormány a Gyármentő programot, amelynek keretében közel négyszáz vállalat ezermilliárd forintnyi beruházást kíván megvalósítani.

A miniszter a hazai adórendszert illetően azt mondta, a kormány a háborús helyzet ellenére is megőrzi Európa egyik legalacsonyabb személyi jövedelemadóját, a családi adókedvezményt, a négygyermekesek, a harminc év alatti anyák és a huszonöt éven aluliak adómentességét. Emellett továbbra is garantálja az alapvető élelmiszerek kedvezményes áfakulcsát.

Az adópolitika fókuszában továbbra is az adórendszer egyszerűsítése, az adminisztrációs terhének csökkentése, az adóbeszedés hatékonyságának növelése áll. A pénzügyminiszter azt is megjegyezte, hogy a kormány az extraprofit-adókat a 2024-es évtől fokozatosan kivezeti, az üzemanyagokat terhelő jövedéki adó szintjét pedig brüsszeli nyomásra az uniós minimumszintre emeli – olvasható a közleményben.

Borítókép: Varga Mihály (Fotó: Varga Mihály/ Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.