időjárás 25°C Eufrozina , Kende 2023. szeptember 25.
logo
Az Európai Unióban marad a volt katonai rendőr őrnagy, mai drogbáró

Belgiumnak adjuk ki a „brazil Pablo Escobart”

Szemán László János
2023.06.07. 09:52 2023.06.07. 10:04
 Belgiumnak adjuk ki a „brazil Pablo Escobart”

Nem hivatalosan megerősítették a Magyar Nemzetnek: Belgiumnak adjuk ki Sergio Roberto de Carvalho volt katonai rendőr őrnagyot, akit hazája, Brazília drogkereskedelem, az USA pedig pénzmosás miatt köröztet. Belgium ugyancsak drogkereskedelem miatt kérte a „brazil Pablo Escobarként” emlegetett férfi kiadását.

Belgiumnak adjuk ki napokon belül a „brazil Pablo Escobarként” emlegetett Sergio Roberto de Carvalhót, erősítették meg nem hivatalosan a brazil médiában egybehangzóan közzétett információt, amit az RTL.hu szemlézett.

De Carvalhót Budapesten fogták el tavaly nyáron brazil körözés alapján, és több fordulóban tárgyalták kiadatását, amelynek során kiderült, hogy Belgium és az Amerikai Egyesült Államok is kéri a kiadását. Az amerikai kábítószerellenes ügynökség, a DEA ügynökei állítólag meg is látogatták budapesti börtönében a drogbárót.

A TV Prefeito már május 22-én pedig már így írt: „Varga Judit igazságügy-miniszter engedélyezte a  »brazil Pablo Escobar« néven ismertté vált Sérgio Roberto de Carvalho kiadatását. Az emberkereskedő sorsa még bizonytalan, de a Visão portugál lap szerint először Belgiumnak kell átadni, ahol elfogatóparancsot adtak ki ellene. Az egykori katonai rendőr őrnagy a kábítószer-kereskedelemmel kapcsolatos bűncselekményekért is felelős Brazíliában és az Egyesült Államokban.”

Budapesten fogták el a TEK közreműködésével a brazil drogbárót. Forrás: TEK

Az Opiniao empauta nevű hírportál emlékeztet rá, hogy a paranai férfit a világ egyik legnagyobb kábítószer-kereskedőjének tartják, aki felelős az európai kokainellátásért, és az Egyesült Államokban, Afrika és Európa, Ázsia számos országában tevékenykedett.

A brazil szövetségi rendőrség a tavaly június óta Budapesten letartóztatott Sergio Roberto de Carvalhót megpróbálta Brazíliába szállíttatni, ám Varga Judit magyar igazságügyi miniszter úgy döntött, hogy a belga hatóságok kérésének tesz eleget. Belgium Magyarországhoz hasonlóan része az Európai Unió országait magában foglaló schengeni övezetnek, így érthető a döntés.

Az USA-nak és Brazíliának ezentúl Belgiumhoz kell fordulnia a brazil drogbáró kiadatása kérdésében.

Emlékeztetőül: a Magyarországon 2022. június 21-én kézre került, brazil honosságú, kábítószer-kereskedelem és más bűncselekmények miatt a Belga Királyság európai elfogatóparancsával, valamint a Brazil Szövetségi Köztársaság, továbbá az Amerikai Egyesült Államok kiadatási kérelmével érintett 65 éves bűnöző kiadatási letartóztatását és a kiadatás feltételeinek fennállását a Fővárosi Törvényszék 2023. március 27. napján határozatával megállapította, a döntést a Fővárosi Ítélőtábla a másodfokú eljárásában – a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség indítványával egyezően – 2023. május 15. napján helyben hagyta. Varga Judit igazságügyi miniszter ezt követően döntött a kiadatás kérdéséről.

Papíron halott

Mielőtt Magyarországon letartóztatták, a brazil drogbáró egy kétmillió eurós értékű kastélyban élt a dél-spanyolországi Marbella városában, hamis személyazonossággal. Paul Wouterként, surinami születésű üzletemberként mutatkozott be. A kábítószer-kereskedőt a spanyol rendőrség még le is tartóztatta, mintha Wouter lett volna, majd óvadékot fizetett, és szabadon engedték. A nyomozás lezárása érdekében az egykori őrnagy volt rendőr kollégái egy halotti anyakönyvi kivonatot küldtek a spanyol bíróságnak, amely bizonyítja, hogy a suriname-i üzletember, az igazi Wouter 2019-ben Covidban meghalt. A brazil szövetségi rendőrség tisztázta a spanyol hatóságokkal, hogy Paul Wouter és a „brazil Escobar” ugyanaz a személy, és hogy a drogkereskedő életben van.

Borítókép: A brazil „Pablo Escobar" kiadatási tárgyalása, a kivetítőn középen a drogbáró (Fotó: Kurucz Árpád)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.