Fordulatot hoz az időjárás, kiadták a citromsárga figyelmeztetést zivatarok miatt + videó

Egy mediterrán légörvény miatt nedvesebb levegő érkezik a keleti területek fölé, ahol sok felhőre és többfelé csapadékra számíthatunk. Nyugatabbra a napsütés lesz túlsúlyban, de záporok, zivatarok arrafelé is előfordulhatnak.

Magyar Nemzet
Forrás: MET, MTI2023. 06. 16. 6:56
null
Budapest, 2019. július 28. Láncokba fejlõdõ zivatarfelhõ, vagyis szupercella a budapesti Szabadság híd felett 2019. július 28-án. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fokozatosan elvonul kelet felé a vastag felhőzet és a csapadékzóna. Kisüt a nap, de a keleti határszélen, Szabolcsban tartósan borult marad az ég, és csak estére állhat el az eső. 

Délutántól a középső országrészben és az Alpokalján záporok, zivatarok alakulhatnak ki. 

Többfelé megélénkül az északi, északnyugati szél. Zivatarok környezetében erős széllökések is előfordulhatnak.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 21 és 27 fok között, a legtovább felhős északkeleti határnál 20 fok alatt lesz. Késő estére 16, 21 fokra hűl le a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

 

Kiadták a figyelmeztetést

Délután, kora este egyrészt az Alpokalján fordulhat elő esetleg zivatar a nyugati határvidékre besodródó kisebb csapadékgócokból. Másrészt a Duna vonalához közel eső tájakon, a Duna–Tisza-közén kialakuló záporok mellett is van esély zivatarra. Az intenzívebb gócokat szélerősödés kísérheti. A zivatartevékenység az esti órákban fokozatosan alábbhagy.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést adott 

zivatar miatt Pest, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Nógrád, Vas és Zala vármegyére.

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

 

Milyen idő lesz hétvégén?

A keleti megyékben felhősebb és hűvösebb idő várható. Nyugat felé haladva sok lesz a napsütés, viszont nem marad mindenhol száraz az idő. A keleti országrészekben felhősebb, hűvösebb időre lehet számítani. A középső tájakon és keleten gyakrabban fordulhat elő csapadék.

A jövő héten rákapcsol a felmelegedés, a hét közepétől eléri a 30 fokot a hőmérséklet. A hét vége felé hidegfront éri el térségünket, és ismét megnő a csapadék valószínűsége.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.