Íme a négy magyar űrhajós-jelölt + videó

A Hír TV stúdiójában járt a négy magyar űrhajós-jelölt, Cserényi Gyula, Kapu Tibor, Schlégl Ádám és Szakály András, valamint Magyari Gábor, a Hunor program válogatási és képzési vezetője. Az exkluzív adásban az asztronauta-jelöltek először beszélnek felkészítésükről és terveikről. A virtuális stúdiótérben pedig a kilövőrakétát, az űrkapszulát, a szkafandert és a Nemzetközi Űrállomást is közelről megnézhetik.

MAGYAR NEMZET
2023. 06. 09. 22:14
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elindult a visszaszámlálás. A 247 jelentkező közül már csak négyen vannak versenyben. Márciusban választották azokat az űrhajós-jelölteket, akik közül valaki második magyar asztronautaként kijuthat a világűrbe.

Olyan jelölteket kerestek, akik komfortosan tudnak majd egy ilyen környezetben mozogni − erről Magyari Gábor, a Hunor program felkészítésért felelős vezetője beszélt a műsorban.

Az űrhajósjelöltek a Hír TV-n beszélnek az egészségügyi, tudományos és pszichológiai tesztjeikről. Elmondják, hogyan vizsgálták szellemi teljesítőképességüket, személyiségüket és az együttműködési képességeiket is.

Az exkluzív adásból Illés Péter vezetésével többek között kiderül, hogy melyikük mi akart lenni gyermekkorában, kinek a kedvenc filmje az Armageddon, kinek kellett levágni a haját, hogy beleférjen a pilótasisakba és az is, hogy ki tervezte az űrruhájukat − olvasható a Hír TV cikkében.

A Hír TV a következő két évben végig tudósít a magyar űrhajósok felkészüléséről, a próbatételekről, a felkészülés időszakáról egészen a kilövés pillanatáig.

„Terveink szerint ott leszünk az első súlytalansági próbáknál, a pilótakiképzés eseményeinél és a rajt pillanatában is. Feldolgozzuk a magyar űrkutatást és űrtevékenységet, amely – Bay Zoltán híres holdradar-kísérletétől számítva – 75 éves múltra tekint vissza. A hazai kutatóműhelyek, tudományos intézetek, sőt immáron gazdasági szereplők beszélnek majd a magyar űrhajózás feladatairól, nemzetközi összevetésekről, sikerekről” – mondta korábban Velkovics Vilmos, a Hír TV főszerkesztője.

A videó a beszélgetésről alább tekinthető meg:

Borítókép forrása: Hír TV

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.