Koponyát lopott a temetőből virágárus ismerősének a halottátvevő

Újratemetésre várakozó csontvázak egyikének a koponyáját lopta el egy halottátvevő a fővárosban. A 62 éves férfi virágárus nőismerősének kedveskedett a morbid ajándékkal, a nő azonban megriadt a koponyától és továbbadta azt. Most az ügy mindhárom résztvevőjét elítélte a bíróság.

2023. 06. 21. 12:08
Fotó: pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Súlyos pénzbüntetést szabott ki a bíróság a koponyát lopó halottátvevőre, aki virágárus nőismerősének „kedveskedett" az emberi maradvánnyal. A nő és környezete azonban megriadt a polcán heverő koponyától, és továbbajándékozta azt. A bíróság az ügy valamennyi résztvevőjét súlyos pénzbüntetéssel sújtotta.

A Fővárosi Főügyészség közölte ma lapunkkal, hogy korábban emberi test tiltott felhasználásának bűntette miatt emelt vádat egy halottátvevőként dolgozó férfi és két társa ellen, akik újratemetésre váró elhunytak csontjait szerezték meg egy fővárosi temetőből.

A vádirat szerint az egyik budapesti temetőben halottátvevő munkakört ellátó 62 éves férfit a virágárusként dolgozó nőismerőse 2022 őszén rávette arra, hogy a munkaviszonyát kihasználva szerezzen neki egy emberi koponyát. 

A férfi a – lejárat miatt közös sírhelyre – újratemetésre váró emberi csontok közül – jogellenesen – elvett 1-1 külön elhunythoz tartozó agykoponyát és állkapocscsontot, amelyeket letisztogatott, összeillesztett, majd az így egésszé tett emberi koponyát átadta a nőnek a virágüzletben.

A virágárus a koponyát egy ideig az otthonában tartogatta, de miután azt a környezetében ijesztőnek tartották, továbbadta egy ismerősének, egy 35 éves férfinak.

A koponyát végül egy közúti ellenőrzés során a rendőrök a férfi gépkocsijának csomagtartójában találták meg.

A Fővárosi Főügyészség a három terheltet emberi test tiltott felhasználásának bűntettével vádolta meg, és indítványozta, hogy a bíróság tárgyalás mellőzésével szabjon ki velük szemben pénzbüntetést. 

A bíróság az ügyészi indítványnak helyt adva, a temetői alkalmazottal és a nővel szemben több százezer forintos, míg büntetett előéletű társukkal szemben egymillió forint pénzbüntetést szabott ki a büntetővégzésében, amit az ügyészség tudomásul vett.

 

Üzenetváltás a virágárus és a halottátvevő között (Forrás: Ügyészség)
Bizonyíték a koponya átadásáról (Forrás: Ügyészség)


 

A pátyi eset

Három éve tolvajok törtek be egy Pest megyei halottszállítóhoz, és az udvaron tucatnyi fémhordóban emberi maradványokat találtak. Kiderült, hogy kórházakból megsemmisítésre elszállított testszövetek, testrészek és egyéb maradványokról volt szó, amiket a halottszállító nem a megsemmisítőhelyre vitt, így megspórolva a megsemmisítés költségét, hanem otthonában maga semmisítette meg azokat.

Emberi test tiltott felhasználása

A BTK. 175. § (1)-e szerint aki emberi gént, sejtet, ivarsejtet, embriót, szervet, szövetet, halott testét /annak részét, illetve halott magzatot jogellenesen megszerez, vagyoni haszonszerzés végett forgalomba hoz/azzal kereskedik, bűntett miatt 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

A koponyát lopó halottátvevő nem kereskedni akart nőismerősével, hanem kedveskedni, a nő sem haszonszerzés céljából adta tovább a koponyát, így a testrész jogellenes megszerzése miatt ítélték őket pénzbüntetésre.

Borítókép: Illusztráció (Pixabay)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.