időjárás 12°C Jeromos 2023. szeptember 30.
logo

Minden idők legnagyobb pedagógusbér-emelését tervezi a Belügyminisztérium

Magyar Nemzet
2023.06.04. 10:31 2023.06.04. 14:13
Minden idők legnagyobb pedagógusbér-emelését tervezi a Belügyminisztérium

A tárca jelezte, hogy a béremelést Brüsszel késlelteti, mivel nem fizeti ki a Magyarországnak járó uniós forrásokat.

„Minden idők legnagyobb pedagógusbér-emelését tervezzük” – írta a Belügyminisztérium a pedagógusnap alkalmából az MTI-hez eljuttatott közleményében, amelyben köszönetet mond valamennyi pedagógusnak, aki szeretettel és lelkiismeretesen tanítja, neveli a rá bízott gyermekeket, diákokat.

Jelezték, hogy a kormány a mostani háborús idők ellenére is a rendszerváltás óta legnagyobb mértékű pedagógusbér-emelést tervezi, az ezt megalapozó új pedagógus-életpályáról szóló törvényjavaslat – több hónapig tartó, átfogó szakmai és társadalmi egyeztetést követően – hamarosan az Országgyűlés elé kerül. A tárca közleménye szerint a béremelést eddig is csak az késleltette, hogy Brüsszel húzza az időt, és nem fizeti ki a Magyarországnak járó uniós forrásokat.

„Amikor megérkeznek a hazánkat megillető uniós források, soha nem látott mértékű pedagógusbér-emelés valósul meg. Az új pedagógus-életpálya törvényjavaslat nagyobb szakmai és anyagi megbecsülést garantál a pedagógusoknak, megteremti a pályakezdők és a hátrányos helyzetű diákokkal foglalkozó tanárok kiemelt béremelésének feltételeit”

– rögzítették.

A minisztérium emlékeztetett arra, hogy a kormány ez év januárjától tízszázalékos pedagógusbér-emelést előlegezett meg. Felhívták a figyelmet, hogy amikor megérkeznek az uniós források, a kormány tervei szerint az első ütemben 561 ezer forint, jövőre 681 ezer forint, 2025 januárjában pedig nyolcszázezer forint lehet a pedagógusok átlagbére.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.