Minden idők legnagyobb pedagógusbér-emelését tervezi a Belügyminisztérium

A tárca jelezte, hogy a béremelést Brüsszel késlelteti, mivel nem fizeti ki a Magyarországnak járó uniós forrásokat.

Magyar Nemzet
2023. 06. 04. 10:31
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Minden idők legnagyobb pedagógusbér-emelését tervezzük” – írta a Belügyminisztérium a pedagógusnap alkalmából az MTI-hez eljuttatott közleményében, amelyben köszönetet mond valamennyi pedagógusnak, aki szeretettel és lelkiismeretesen tanítja, neveli a rá bízott gyermekeket, diákokat.

Jelezték, hogy a kormány a mostani háborús idők ellenére is a rendszerváltás óta legnagyobb mértékű pedagógusbér-emelést tervezi, az ezt megalapozó új pedagógus-életpályáról szóló törvényjavaslat – több hónapig tartó, átfogó szakmai és társadalmi egyeztetést követően – hamarosan az Országgyűlés elé kerül. A tárca közleménye szerint a béremelést eddig is csak az késleltette, hogy Brüsszel húzza az időt, és nem fizeti ki a Magyarországnak járó uniós forrásokat.

„Amikor megérkeznek a hazánkat megillető uniós források, soha nem látott mértékű pedagógusbér-emelés valósul meg. Az új pedagógus-életpálya törvényjavaslat nagyobb szakmai és anyagi megbecsülést garantál a pedagógusoknak, megteremti a pályakezdők és a hátrányos helyzetű diákokkal foglalkozó tanárok kiemelt béremelésének feltételeit”

– rögzítették.

A minisztérium emlékeztetett arra, hogy a kormány ez év januárjától tízszázalékos pedagógusbér-emelést előlegezett meg. Felhívták a figyelmet, hogy amikor megérkeznek az uniós források, a kormány tervei szerint az első ütemben 561 ezer forint, jövőre 681 ezer forint, 2025 januárjában pedig nyolcszázezer forint lehet a pedagógusok átlagbére.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.