Potápi Árpád János: Trianonból erőt nyerhetünk

Június 4-e sokáig gyásznap volt, 2010 óta kimondjuk azt is, hogy Trianonból erőt nyerhetünk – mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára vasárnap Dombóváron, a nemzeti összetartozás napján tartott emlékezésen.

Magyar Nemzet
Forrás: Mti2023. 06. 04. 18:33
POTÁPI Árpád János
Kolozsvár, 2023. április 15. Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára beszédet mond az Erdélyi Magyar Közmûvelõdési Egyesület (EMKE) közgyûlésén a kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet dísztermében 2023. április 15-én. MTI/Kiss Gábor Fotó: Kiss Gábor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Potápi Árpád János úgy fogalmazott: a nemzeti összetartozás napja a veszteséget nem akarja elfeledtetni, nem is lehetne.

A trianoni békeszerződés óta eltelt száz éven végigtekintve azt látni, hogy a magyarság „minden esélytelenség ellenére él és virul, a Kárpát-medence legnagyobb népe” – tette hozzá az államtitkár a Nemzeti összetartozás terén megjelent mintegy száz emlékező előtt.

Felszabdalták az országot, szétszakították a családokat, meggyengítettek minket, óriási terheket raktak ránk, és mégis felépültünk, van jövőképünk  – mondta.

Kifejtette: a magyarság teljesítménye olyan erőt sugároz, amely tekintélyt parancsol. A magyar nemzetpolitikában a rendszerváltás éve 2010 volt, ekkortól számítják az új időszakot, amely a magyarság megmaradására épül. Az azóta eltelt 13 év legfontosabb eredménye a nemzeti összetartozás tudatának, érzésének, élményének megerősödése – jegyezte meg.

Azt mondta, örül, hogy ennek Dombóváron is méltó helyet szenteltek a város vezetői a Nemzeti összetartozás terének felavatásával.

Hangsúlyozta, fontos, hogy legyenek olyan közösségek, városvezetők, akik gondoskodnak arról, hogy az összetartozás tudatát tartalommal töltsék meg.

A nemzeti összetartozás fontos alapjára mutatott rá gróf Apponyi Albert, arra, hogy az összetartozásért tenni kell. Rajtunk múlik, hogy az ország sorsa merre halad

– folytatta.

Kiemelte, hogy ennek szellemében szervezik a magyarok közösségeik életét, ennek gyümölcse, hogy Trianon árnyékában nem a lassú elmúlás, hanem a fokozatos megerősödés lett az osztályrészük.

Éppen ezért ezeknek a közösségeknek a támogatása stratégiai jelentőségű, és a háború árnyékában sem soroltuk vissza. Megvédjük a családokat, azokat a közösségeket, amelyek tevékeny részt vállaltak országunk és nemzetünk sorsának jobbításában

– mondta.

Potápi Árpád János közölte, 

a baloldal felelőtlen nyilatkozataival és a haza érdekeivel ellentétes tevékenységével szemben is védekezni kell.

Beszélt arról, hogy az összetartozás gondoskodást is jelent minden nemzetrészről. A legrosszabb helyzetben ma a kárpátaljai magyarság van, őket a háború életveszélyes helyzetbe hozta. Békére van szüksége a magyar nemzetnek, az egész világnak. A magyarság mindig abban a békében volt érdekelt, amely a gyarapodást és a kiteljesedést szolgálja, így van ez ma is – mondta az államtitkár.

Borítókép: Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára (Fotó: MTI/Kiss Gábor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.